Majssoppa med bacontopping och cheddartoast

I Sverige är det säsong för den färska majsen först i slutet av sommaren, men tack vare de konserverade varianterna kan vi njuta av denna krispiga och söta delikatess året runt. En topping med knaperstekt bacon och rostade pumpakärnor bidrar med krispighet och sälta till den lite söta soppan. Tillsammans med en smörstekt rågtoast med cheddar och bitig dijonsenap blir det här en snabblagad vardagsmiddag. 


4 portioner

2 förp GoGreen Ekologisk Gourmetmajs
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 dl torrt vitt vin
8 dl vatten
1 msk koncentrerad kycklingfond eller 1 tärning hönsbuljong
2 dl crème fraiche
Cayennepeppar 
Citronsaft

140 g ekologiskt bacon
1 ½ dl GoGreen Rostade Pumpakärnor

1 knippe gräslök
8 skivor rågbröd
2 msk dijonsenap
150 g vällagrad cheddarost

Smör och neutral olja till stekning 
Salt och peppar 

30 minuter
  1. Sila av spadet från majsen. Skala och finhacka schalottenlöken och vitlöken.
  2. Hetta upp en stor kastrull med smör och fräs schalottenlöken och vitlöken glansig. Tillsätt majskornen och låt fräsa ytterligare några minuter. Slå på vinet och låt det koka ner till hälften. Tillsätt vattnet, fonden eller buljongen och crème fraichen. Låt alltihop kokan upp och sedan puttra på medelhög värme utan lock, ca 10 minuter. Mixa soppan i en blender eller med en stavmixer och smaka av med salt, peppar, cayennepeppar och citronsaft.
  3. Strimla baconet fint och stek det sedan krispigt i en stekpanna med lite olja. Låt rinna av på hushållspapper.
  4. Finskär gräslöken. Lägg ut hälften av rågbrödsskivorna på arbetsbänken. Bred på dijonsenapen, hyvla osten, fördela ostskivorna över lagret med dijonsenap och avsluta med gräslöken. Lägg på resterande brödskivor och tryck till mackorna lätt.
  5. Stek rågmackorna i en stekpanna med smör tills brödet är krispigt och osten smält.
  6. Skumma gärna upp soppan precis innan servering med en mixerstav. Toppa med bacon och solroskärnor och servera tillsammans med nystekta cheddartoasts.

3,3/5 baserat på 359 röster.