Löksoppa med kikärtor och mejramtoast.

Löksoppa med kikärtor och mejramtoast


4 portioner

1 förp GoGreen kokta kikärter
4 gula lökar
2 purjolökar
4 vitlöksklyftor
½ kruka timjan
3 st lagerblad
1 msk socker
2 dl torrt vitt vin
1 l god höns-/kyckling eller kalvbuljong
Ev lite vitvinsvinäger eller citronsaft
Salt och svartpeppar

4 st Hatting mini pain riche eller annat vitt bröd
1 vitlöksklyfta
150 g riven vällagrad ost, t.ex. herrgård eller grevé
1 kruka mejram, oregano eller timjan
Olivolja

60 minuter
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala lökarna och skär tunt.
  3. Smält smöret i en stor kastrull. Tillsätt löken och låt fräsa på medelvärme ca 10 minuter under omrörning. Löken ska bli glansig och få lite färg.
  4. Tillsätt socker, lagerblad och repad timjan och låt fräsa ytterligare till löken fått fin färg utan att bli bränd. Slå över vinet och låt det koka in. Tillsätt fond, koka upp och låt soppan puttra på svag värme ca 30 min.
  5. Tillsätt kikärter. Smaka av med salt, peppar och ev. lite vitvinsvinäger eller citronsaft.
  6. Ringla över lite god olivolja vid servering.
  7. Dela bröden på hälften. Gnid in dem med vitlöksklyftan. Blanda ihop ost och mejram och strö över bröden. Gratinera till fin färg.

3,5/5 baserat på 253 röster.