Tomat- och linssoppa med lök- och herrgårdsfoccacia.

Tomat- och linssoppa med lök- och herrgårdsfoccacia

Här smaksätts det italienska brödet med svensk herrgårdsost och karamelliserad lök - ett gott komplement till den lite heta soppan. Servera gärna med en klick crème fraiche.


4 portioner

1 sats Focaccia med Kungsörnen Siktat Dinkelmjöl

2 gula lökar

1 tsk socker

200 g vällagrad Herrgårdsost

1 kruka timjan

Olivolja

Flingsalt

1 stor gul lök

2 vitlöksklyftor

1 röd chili

1 dl torrt vitt vin

400 g krossade tomater

5 dl grönsaks- eller kycklingbuljong

2 dl Go Green Röda Linser

1 dl vispgrädde

Salt och svartpeppar

En nypa socker

130 minuter

1. Arbeta ihop degen till focaccian enligt anvisning. 

2. Under tiden degen jäser, skala och hacka de två gula lökarna. Stek dem i olja på låg temperatur till dem är mjuka. Tillsätt socker och höj värmen något. Fortsätt stek löken till den är gyllenbrun och karamelliserad. Smaka av med salt. 

3. Skär osten i centimeterstora tärningar och repa timjanen. 

4. När degen är färdigjäst, häll ut den på en oljad plåt. Gör hål med hjälp av fingertopparna och strö sedan ut lök, ost och timjan över degen. Ringla över ett par matskedar olivolja och strö över flingsalt. 

5. Baka focaccian i ugnen enligt anvisning.

6. Skala och finhacka löken och vitlöken. Finhacka chilin, välj själv om kärnorna ska vara kvar eller ej. 

7. Fräs lök, vitlök och chili i smör eller olja i en kastrull till de mjuknat och fått lite färg. Slå över vinet och låt koka in. Tillsätt linser, tomatkross och buljong. Låt koka upp och koka sedan ca 10 minuter eller till linserna är mjuka. 

8. Rör ner grädden och smaka av soppan med salt, peppar och en nypa socker.

9. Servera soppan med det nybakta brödet och eventuellt en klick crème fraiche.


3,3/5 baserat på 332 röster.