Frasiga gulbets- och kikärtsplättar med pepparrotsdipp

Dessa frasiga, gyllenbruna och sötsalta små plättar är oemotståndliga och går att servera som ett drinktilltugg, en förrätt eller som en huvudrätt tillsammans med en sallad. Se till att inte ha för hög temperatur vid stekning, plättarna behöver stekas lite längre för att gulbetorna ska hinna bli mjuka.


4 portioner

Gulbets- och kikärtsfritters:
500 g gulbetor
2 vitlöksklyftor
½ purjolök
200 g Västerbottensost
1 förp kikärter
4 ägg
3 msk fryst persilja
1 dl GoGreen pumpakärnor
Salt och peppar
Smör och rapsolja till stekning

Pepparrotsdipp:
3 dl gräddfil
1 bit pepparrot
1 nypa socker

Sallad till servering

40 minuter
  1. Börja med att förbereda pepparrotsdippen: Riv pepparroten fint och blanda ihop med gräddfilen. Smaka av med socker, salt och peppar och låt sedan krämen stå och dra i rumstemperatur fram till servering. 
  2. Skala gulbetorna och vitlöksklyftorna. Dela purjolöken längs med och skölj den noga.
  3. Riv gulbetorna grovt, finhacka vitlöken och purjolöken. 
  4. Riv osten grovt. 
  5. Häll av spadet från kikärterna och lägg dem i en bunke. Mixa dem lätt med mixerstav till en grov massa. 
  6. Blanda ner äggen, gulbetsrivet, purjolöken, persiljan, pumpakärnorna och osten. Smaka av smeten med salt och peppar.
  7. Hetta upp en stor stekpanna med rejält med smör och olja. Klicka ner ca 3 msk smet och platta till lätt med en stekspade. Stek smeten gyllene på båda sidor på medelhög värme. Stek i omgångar tills smeten är slut. Varmhåll de färdigstekta biffarna i en ugnsfast form på 100 grader i ugnen.  
  8. Skölj salladen och strö ut på ett vackert fat. Lägg på biffarna och ringla över pepparrotskrämen.

3,5/5 baserat på 313 röster.