Hamburgare med pulled pork, kål- och äppelslaw och hummus

Pulled pork har på senaste tid blivit en riktigt populär rätt både på restaurang och i hemmaköken. När fläskkarrén tillagas under lång tid på låg temperatur tillsammans med goda kryddor skapas ett fantastiskt smakrikt, saftigt och mört kött som går att ”dra” isär med en gaffel. Experimentera gärna med olika kryddor och smaksättningar, till exempel kanel eller en skvätt öl eller rött vin. En frisk coleslaw och en krämig hummus med kikärter blir goda tillbehör i en riktigt maffig hamburgare ”extra allt”!


4 portioner

Pulled Pork
600 g fläskkarré
1 msk torkad paprika
1 msk malen spiskummin
2 msk färsk eller 1 msk torkad oregano
2 msk färsk eller ½ msk torkad timjan
2 msk råsocker
1 dl chilisås
½ dl tomatpuré
1 gul lök
1 röd lök
5 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 bit färsk ingefära, ca 5 cm
Ev. några droppar rökarom, chipotletabasco eller chipotlepulver
2 msk olivolja

Kål- och äppelslaw
2 morötter
1 röd lök
1 litet eller ¼ stort vitkålshuvud
1 äpple
1 kruka koriander
½ dl majonnäs
½ dl turkisk eller matlagningsyoghurt eller crème fraiche
1 msk sötstark senap
1 tsk vit- eller rödvinsvinäger

Hummus
1 förp Go Green Ekologiska Kikärter
1 vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
3 msk olivolja
½ dl vatten
Citronsaft 

4-8 Korvbrödsbagarn Fiberrika Hamburgerbröd

Ev. salladsblad och skivad tomat och rödlök till servering

Salt och peppar

4 timmar
  1. Sätt ugnen på 150 grader. 
  2. Lägg fläskkarrén i en ugnsfast form. Salta och peppra och strö över paprikapulver, spiskummin, oregano, timjan och råsocker.
  3. Bred över chilisåsen och tomatpurén. Droppa eventuellt över rökarom eller chipotletabasco eller strö över chipotlepulver.
  4. Skala och klyfta den gula och röda löken. Skala och finhacka vitlök, chili och ingefära. Lägg lök, vitlök, chili och ingefära runtom och över karrén. Ringla över olivolja och ställ in formen i mitten av ugnen. Stek karrén ca 3-4 timmar, eller tills köttet går lätt att dra isär med en gaffel. Beroende på ugn och storlek på köttbiten tar det olika lång tid för köttet att bli mört. Vänd på köttet en eller ett par gånger och ös med safterna som bildas i formen. När köttet är mört, tag ut det och dra isär det med hjälp av två gafflar. Rör om så att köttet blandas ordentligt med all lök och kryddor. Smaka eventuellt av med mer salt, peppar och/eller övriga kryddor.
  5. Skala morötterna och den röda löken. Finstrimla vitkålen och rödlöken. Skär äpplet i tunna klyftor och skala fina strimlor av morötterna med en potatisskalare (alternativt riv dem). Hacka koriandern grovt. 
  6. Blanda ihop morötter, rödlök, vitkål, äpple och koriander i en bunke tillsammans med majonnäs, crème fraiche/turkisk yoghurt eller matlagningsyoghurt, senap och vinäger. Smaka av med salt och peppar. Låt stå svalt och dra fram till servering.
  7. Sila av kikärterna. Skala och finhacka eller riv vitlöksklyftan. Mixa samman kikärter med vitlök, spiskummin, olivolja, vatten och citronsaft med hjälp av en mixerstav eller i matberedare. Smaka av med salt och peppar.
  8. Förbered eventuella tillbehör genom att skölja och riva salladen samt skiva tomat och rödlök.
  9. Rosta hamburgerbröden lätt i ugnen eller i en torr stekpanna.
  10. Montera hamburgarna med slaw, pulled pork, hummus och eventuella tillbehör.

3,3/5 baserat på 316 röster.