Jens Linders soppa med salami, salvia och svamp

 I podcasten Matsamtalet intervjuas svampgurun Jens Linder. Här bjuder vi på hans soppa med salami, salvia och svamp från kokboken "LCHF till fest", Bonnierfakta. Förrättssoppor får gärna smaka lite mer eftersom de serveras i mindre mängd. Det här är en intensiv soppa där valet av salami är helt avgörande. Välj en högklassig lufttorkad sort utan onödiga tillsatser.

 


4 portioner
  • 100 g salami eller chorizo
  • 100 g färsk svamp, t.ex. skogschampinjon eller karljohan
  • 1 hel vitlök
  • 4 salvia- eller persiljekvistar
  • 5 dl hönsbuljong
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • ½ tsk svartpeppar ur kvarn
  • 2 dl vispgrädde
  • salt

30 minuter
30 minuter

1. Skär salamin i småkuber (ca ½ cm). Skiva svampen. Skala vitlöken och dela i klyftor.

2. Koka upp salami, svamp och vitlök tillsammans med salvia eller persiljekvistar, buljong, vinäger och svartpeppar. Låt sjuda försiktigt utan lock i 15 minuter.

3. Fiska upp salvian eller persiljan. Tillsätt grädden och koka upp. Späd om det behövs. Justera smakerna med salt och peppar.

4. Servera het i förvärmda tallrikar.

Soppan kan serveras med riven hårdost, till exempel parmesan eller långlagrad prästost, som strös över av var och en.


2,1/5 baserat på 87 röster.