Lantmännen
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Erbjuder produkter och tjänster för ett starkt och konkurrenskraftigt lantbruk.
Importerar, marknadsför, säljer och underhåller lantbrukssmaskiner.
Utvecklar, förädlar och marknadsför livsmedelsprodukter och måltidskoncept.
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ grundat på den djupa kunskapen som våra lantbrukare har samlat på sig över generationer. Tillsammans arbetar vi för ett livskraftigt lantbruk. Tillsammans tar vi ansvar från jord till bord.
Med utgångspunkt i åkermarken och verksamheter i värdekedjan från jord till bord finns vi med hela vägen från sådd till skörd – till maten på våra bord, foder till våra djur och klimatsmarta biobränslen.
Vi ägs av svenska lantbrukare och har vår bas i Sverige med Östersjöområdet som vår utökade hemmamarknad. Vi har en stark internationell närvaro, och oavsett land och plats tar vi alltid samma ansvar.
Vi bedriver forskning och satsar på innovation för morgondagens lantbruk, bioenergi och framtidens mat. Innovationer är avgörande för att lösa dagens och framtidens utmaningar och därför har Lantmännen också en egen forskningsstiftelse.
Lantmännens gröna grodd finns på våra förpackningar. Produkterna kan vara olika, men alla ska kunna känna sig trygga i att vi alltid minimerar påverkan på miljön och människan. Finns grodden på paketet, kan du vara säker på att det är Bra Mat från Lantmännen.
Denna rätt passar bra som en lyxig förrätt. Att sota laxen innebär att man steker den hastigt i en stekpanna utan fett, vilket ger en lätt rökig ton. Laxen skärs sedan i tunna skivor och serveras tillsammans med den krämiga purén och den rostade quinoan. Garnera med vacker sallad. Färsk lax som ska ätas rå bör frysas i minst 2 dygn.
200 g lax
½ msk fänkålsfrön
½ msk salt
½ msk råsocker
½ msk chiliflakes
1 blomkål
1 dl grädde
1 citron
2 dl Go Green Quinoa
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
Krasse eller sallad till garnering
1. Skär laxen i 3 x 3 cm tjocka längder.
2. Mixa fänkålsfrön, chiliflakes salt och socker i en kryddkvarn eller stöt i mortel. Gnid in laxen med kryddblandningen. Ställ kallt.
3. Koka quinoan enligt anvisning på paketet.
4. Skär blomkålen i mindre bitar och koka mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Mixa blomkålen slät med mixerstav och tillsätt grädden lite i taget så att purén inte blir för lös. Smaka av med salt, peppar och några droppar citronsaft. Håll varm.
4. Hetta upp en stekpanna så den blir ordentligt varm. Sota laxen genom att låta den steka pannan utan fett i cirka 15 sekunder på varje sida. Laxen ska bli svartsotig och ha en rå kärna. Om man inte vill ha sin lax ”rare” kan man baka den klar i ugnen.
5. Hacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med smör och fräs den kokta quinoan, löken och vitlöken till den får lite svagt ljusbrun färg. Smaka av med salt.
7. Ta fram laxen och skär i 1 cm tjocka skivor. Lägg upp blomkålspuré, fräst quinoa och laxskivor. Toppa med sallad och lite rivet citronzest.
Your rating: