Sotad lax med blomkålspuré och rostad quinoa.

Sotad lax med blomkålspuré och rostad quinoa

Denna rätt passar bra som en lyxig förrätt. Att sota laxen innebär att man steker den hastigt i en stekpanna utan fett, vilket ger en lätt rökig ton. Laxen skärs sedan i tunna skivor och serveras tillsammans med den krämiga purén och den rostade quinoan. Garnera med vacker sallad. Färsk lax som ska ätas rå bör frysas i minst 2 dygn.


4 portioner

200 g lax 
½ msk fänkålsfrön
½ msk salt
½ msk råsocker
½ msk chiliflakes

1 blomkål
1 dl grädde
1 citron

2 dl Go Green Quinoa
2 schalottenlökar 
1 vitlöksklyfta

Krasse eller sallad till garnering

45 minuter

1. Skär laxen i 3 x 3 cm tjocka längder. 

2. Mixa fänkålsfrön, chiliflakes salt och socker i en kryddkvarn eller stöt i mortel. Gnid in laxen med kryddblandningen. Ställ kallt. 

3. Koka quinoan enligt anvisning på paketet.

4. Skär blomkålen i mindre bitar och koka mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Mixa blomkålen slät med mixerstav och tillsätt grädden lite i taget så att purén inte blir för lös. Smaka av med salt, peppar och några droppar citronsaft. Håll varm.

4. Hetta upp en stekpanna så den blir ordentligt varm. Sota laxen genom att låta den steka pannan utan fett i cirka 15 sekunder på varje sida. Laxen ska bli svartsotig och ha en rå kärna. Om man inte vill ha sin lax ”rare” kan man baka den klar i ugnen.

5. Hacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med smör och fräs den kokta quinoan, löken och vitlöken till den får lite svagt ljusbrun färg. Smaka av med salt.

7. Ta fram laxen och skär i 1 cm tjocka skivor. Lägg upp blomkålspuré, fräst quinoa och laxskivor. Toppa med sallad och lite rivet citronzest.


3,1/5 baserat på 341 röster.