Majs- och purjolökspaj toppad med knaperstekt bacon.

Majs- och purjolökspaj toppad med knaperstekt bacon

En maffig och smaklig paj som fylls med majs, purjolök, chili och cheddarost innan den toppas med knaperstekt bacon. Pajen blir helt vegetarisk om man väljer att utesluta baconet och i stället toppar med rökta mandlar, krispiga solroskärnor eller helt enkelt låter bli att toppa den. Gott blir det hur man än väljer att göra.


4 portioner

Pajdeg
150 g smör
3 dl Kungsörnen Kärnvetemjöl
½ dl Kungsörnen Grahamsmjöl
½ tsk salt
2 msk kallt vatten

Fyllning
2 purjolökar
1 röd eller grön chili
2 vitlöksklyftor
2 förp GoGreen Ekologisk Gourmet Majs (280 g)
150 g bladspenat
4 ägg
2 dl crème fraiche
2 dl grädde och/eller mjölk
150 g riven cheddarost
1 msk Kungsörnen Kärnvetemjöl

Topping
140 g bacon
Några salladsblad till garnering

Smör eller olivolja till stekning
Salt och peppar

1 timme 20 minuter
  1. Skär smöret i kuber. Nyp snabbt ihop smör, vetemjöl, grahamsmjöl och salt till en smulig massa i matberedare eller för hand. Tillsätt vattnet och kör/blanda till en smidig deg.
  2. Tryck ut degen ganska högt upp på kanterna i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga lätt med en gaffel och låt vila i frys minst 30 min.
  3. Dela och skölj purjolökarna noga. Finstrimla sedan purjolök, chili och vitlök. Häll av vattnet från majsen.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. 
  5. Hetta upp en stekpanna med smör eller olivolja och fräs sedan purjolök, chili och vitlök på medelvärme tills löken mjuknat. Tillsätt majs och spenat, dra av från värmen och smaka av med salt och peppar.
  6. Förgrädda pajskalet ca 20 minuter.
  7. Blanda ihop ägg, crème fraiche, grädde och/eller mjölk, cheddarost och mjöl. Smaka av med salt och peppar.
  8. Fyll pajskalet med lök- och majsfräset direkt när pajskalet är färdiggräddat. Slå över äggstanningen och ställ in i ugnen. Låt baka ca 35-40 minuter eller tills äggstanningen ”stannat” och pajen fått fin färg.
  9. Skär under tiden baconet i strimlor. Hetta upp en stekpanna med lite olja och stek baconet krispigt. Låt rinna av på hushållspapper. 
  10. Toppa den nygräddade pajen med bacon och sallad.

3,3/5 baserat på 346 röster.