Ugnsbakad kålrot och salviastekt kycklinglårfilé.

Ugnsbakad kålrot och salviastekt kycklinglårfilé

Kålroten är lite av rotfrukternas "underdog" och förknippas kanske främst med rotmos. Vi tycker att den passar bäst att ugnsbaka eftersom den då få en djupare, nästan karamelliserad smak.


4 portioner

1 stor kålrot, ca 500 g
2 röda lökar
1 röd chili
½ dl olivolja

6 dl kycklingbuljong
3 dl GoGreen Fullkornscouscous

450 g Kycklinglårfilé
2 vitlöksklyftor
Ca 10 blad salvia

Smör till stekning
Salt och peppar

2 dl gräddfil till servering

60 minuter
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala kålroten och skär den i mindre bitar. Skala den röda löken och skär den i klyftor. Finhacka chilin.
  3. Bred ut kålroten, rödlöken och chilin på en ugnsplåt. Ringla över olivoljan och salta och peppra. Baka i mitten av ugnen ca 30 minuter, eller tills allt mjuknat och fått fin färg.
  4. Lägg couscousen i en bunke. Koka upp kycklingbuljongen i en kastrull. Slå den heta buljongen över couscousen och låt stå och dra i ca 7 minuter.
  5. Dela varje kycklinglårfilé i tre delar. Skala och finhacka vitlöken. Finstrimla salvian.
  6. Salta och peppra kycklingen och stek den på båda sidor tills den fått fin färg. Tillsätt salvian och vitlöken och fräs vidare tills kycklingen är genomtillagad.
  7. Blanda ihop kålroten, rödlöken, couscousen och kycklingen i en vacker skål. Smaka av med salt och peppar. Ringla över gräddfil vid servering.

3,5/5 baserat på 232 röster.