Sigrids svarta bönsalsa

Mästerkocken Sigrid Bárány bjuder i avsnitt 24 av podcasten Matsamtalet på sitt bästa recept på bönsalsa. Testa själv!
Recept: Sigrid Bárány Fotograf: Lina Haskel


  • 1 frp Go Green svarta bönor, sköljda och avrunna
  • 3 salladslökar, tunt skivade
  • ½ paprika, finhackad (gärna snackpaprika eller turkisk paprika)
  • 2 smakrika tomater (eller flera mindre), fint skurna
  • 1 färsk chili, finhackad (jag väljer gärna en mildare sort än t ex habanero så att jag kan ha mycket chilismak utan att det blir smärtsamt starkt)
  • En stor nypa färsk koriander, hackad
  • Riven zest av ½ lime
  • Saft av 1 lime
  • 2 msk rapsolja, ej kallpressad
  • Salt efter smak

15 min

Salta tomaterna lätt och låt dem rinna av i en sil i 10 minuter. Blanda alla ingredienser och låt dra några minuter före servering. Servera med tortillachips eller till tacos eller i en wrap eller till ris eller som tillbehör till chili eller ät med sked direkt ur skålen… För en krämigare salsa, skär ner en avocado.


3,1/5 baserat på 1669 röster.