Seg chokladkaka med knäckigt frötäcke.

Seg chokladkaka med knäckigt frötäcke

Detta blir en ganska stor kaka som räcker till många. Den går även utmärkt att frysa och är den perfekta kakan att ha på lut när man får oväntat besök. Vispad grädde till är inte fel!


25 portioner

200 g smör
4 ägg
4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 ½ dl kakao
3 dl Kungsörnen Vetemjöl

1 dl Go Green Solroskärnor
1 dl Go Green Pumpakärnor
1 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 ½ dl vispgrädde
75 g smör

45 minuter

1. Sätt på ugnen på 200°C.
2. Smält smöret. Klä en långpanna eller en ugnsform, ca 25x35 cm, med bakplåtspapper.
3. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Blanda i vaniljsocker, salt, kakao, vetemjöl och det smälta smöret och rör till en jämn smet.
4. Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen ca 15 minuter. Gör under tiden fröglasyren i en kastrull.
5. Häll solroskärnor, pumpakärnor, sirap, socker, grädde och smör i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet. Låt sedan koka upp och låt det sjuda ca 5 minuter.
6. När kakan varit inne i ugnen i 15 minuter, tag ut den och bred på glasyren. Grädda ytterligare 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin gyllenbrun färg.
7. Låt kakan svalna och skär sedan i fyrkanter med en vass kniv. För extra lyx, servera med vispad grädde!


3,5/5 baserat på 290 röster.