Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Smörgåstårta med räkor, pepparrotskräm och pumpakärnor
Botten
16 skivor vitt bröd
Smör
Fyllning
3 ägg
400 g skalade räkor
1 knippe dill
1 knippe gräslök
1 ekologisk citron
1 ½ dl majonnäs
200 g färskost
Pepparrotskräm
1 bit pepparrot, ca 2 cm
2 dl crème fraiche
½ dl majonnäs
Garnering
150 g GoGreen Rostade Pumpakärnor
1 ask ärtskott
8 skivor kallrökt laxfilé
200 g skalade räkor
1 ask smörgåskrasse
50 g stenbits-, lax-, sik- eller löjrom
1 citron
1 knippe dill
- Lägg äggen i en kastrull med kallt vatten. Koka upp och låt koka ca 8 minuter tills de är hårdkokta. Skölj med kallt vatten, låt kallna och hacka sedan grovt.
- Krama ur och grovhacka räkorna. Finskär dill och gräslök. Skölj citronen noga och finriv sedan skalet.
- Blanda ihop räkor, ägg, dill, gräslök, citronskal, majonnäs och färskost till fyllningen i en bunke. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
- Skala och finriv pepparroten, ca 3-4 msk. Vispa crème fraiche fast med en elvisp (Detta tar några minuter, först blir den rinnig, sedan fast). Blanda ner pepparrot och majonnäs och smaka av med salt och peppar.
- Skölj och klyfta den citron som är till garnering.
- Kantskär bröden och bred på smör. Fördela en tredjedel av fyllningen på fyra av skivorna. Upprepa proceduren två gånger och avsluta med en brödskiva.
- Bred pepparrotskräm runtom och på toppen av de fyra staplarna med hjälp av en kniv eller spatel.
- Garnera med pumpakärnor på kanterna och resten av garneringen på toppen.