Havrefusilli med krämig spetskål.

Havrefusilli med krämig spetskål och varmrökt lax

Spetskål har en mild och god kålsmak. Här serveras den i en krämig pastasås med vitt vin och färskost. Det hela toppas sedan med rökt lax och saltrostade, knapriga mandlar.


4 portioner

400 g Kungsörnen Havrepasta Fusilli
1 litet huvud spetskål
2 knipplökar (kan ersättas med ca 15 cm purjolök)
1 vitlöksklyfta
100 g vällagrad ost
1 citron, ekologisk
1 knippe gräslök
1 dl saltrostad mandel
300 g varmrökt lax
1 dl torrt vitt vin (kan ersättas med vatten)
200 g färskost

Salt och peppar
Smör och/eller olja till pasta och stekning

30 minuter
  1. Tillaga havrefusillin enligt anvisningen på förpackningen. Häll av vattnet, tillsätt en klick smör eller lite olja, rör om och håll varm under lock.
  2. Dela och strimla spetskålen. Ansa, skölj och strimla löken. Skala och finhacka vitlöken. Riv osten. Skölj citronen noga och finriv det yttersta skalet. Finskär gräslöken. Grovhacka mandeln. Bryt laxen i mindre bitar med händerna.
  3. Hetta upp en stor stekpanna med smör och/eller olja. Fräs kål och lök några minuter tills det börjar ta färg. Tillsätt vitlöken och fräs vidare någon minut. Slå på vinet (alternativt lika mycket vatten) och låt det koka in. Salta och peppra. Tillsätt färskosten och låt den puttra in några minuter. Rör ner citronskalet och hälften av gräslöken. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servera havrefusillin tillsammans med den krämiga kålen och toppa med bitar av rökt lax och hackad mandel.

3,0/5 baserat på 314 röster.