Äppelmunkar med kanelsocker.

Äppelmunkar med kanelsocker

Munkar bör såklart njutas helt nyfriterade, då de fortfarande är varma och saftiga. Kanel och äpple är en klassisk smakkombination som smakar höst i kvadrat. De varma munkarna är även goda att äta tillsammans med en god vaniljglass och kan då serveras som en dessert. 


30 stycken

Deg:

2 dl mjölk
25 g jäst
100 g rumsvarmt smör
1 ägg
½ dl socker
1 krm salt
2 tsk malen kardemumma
Ca 7 dl Kungsörnen Vinjett Vetemjöl

Fyllning:
4 st svenska äpplen
2 msk smör (till stekning)
Ca 1 msk vaniljsocker
Ca 1 tsk citronsaft

Kanelsocker:
2 dl socker
3 msk kanel

1 l neutral olja till servering

120 minuter
  1. Börja med degen: Fingervärm mjölken.
  2. Smula ner jästen i en bunke och slå över mjölken. Rör runt så att jästen löser sig.
  3. Tillsätt smör i kuber, ägg, socker, salt och kardemumma och blanda ihop till en jämn smet.
  4. Tillsätt sedan mjölet, lite i taget och bearbeta degen ca 8 minuter, antingen för hand eller i degblandare. Mängden mjöl som behövs varierar, degen ska vara smidig och släppa kanterna men inte för torr.
  5. Låt degen jäsa under bakduk på en dragfri plats ca 40 minuter.
  6. Förbered under tiden fyllningen: Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i små tärningar.
  7. Hetta upp en stekpanna med smör och fräs äpplena på hög temperatur så att de får lite färg men inte mjuknar helt. Smaka av med vaniljsocker och citronsaft, mängderna varierar beroende på äpplets naturliga sötma. Häll över äpplena på ett fat och låt svalna.
  8. När degen jäst klart, arbeta upp den på ett mjölat bakbord och knåda den ett par minuter. tryck ut den till en rektangel, strö över fyllningen och rulla ihop degen till en rulle så att fyllningen fördelas jämt i degen. Dela sedan degen i ca 30 delar och forma till bollar. Lägg bollarna på bakplåtspappersklädda plåtar, täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.
  9. Blanda ihop socker och kanel på ett fat och förbered ett fat med hushållspapper.
  10. Värm upp oljan i en kastrull till ca 160 grader. Se till att ha ett lock till hands och att köksfläkten är avstängd, ifall oljan skulle fatta eld. För att se att oljan nått lagom temperatur kan man tillsätta en bit vitt bröd, om det blir gyllenbrunt efter någon minut har oljan en bra temperatur.
  11. Fritera några munkar i taget. Vänd dem när de fått fin färg på ena sidan och fritera klart på andra sidan, det tar ca 4 minuter.
  12. Lyft upp munkarna med en hålslev och låt rinna av på hushållspappret.
  13. Rulla de varma munkarna i kanelsockret och ät dem sedan direkt!

3,7/5 baserat på 263 röster.