Ugnsbakad blomkål.

Ugnsbakad blomkål under frasigt havretäcke

Blomkål och lök toppas med ett smul på havregryn, ost och persilja och gratineras sedan i ugnen. Det hela blir som en underbart god, salt variant av smulpaj!


4 portioner

2 blomkålshuvuden
2 knipplökar
2 vitlöksklyftor
1 knippe persilja
1 citron, ekologisk
150 vällagrad ost
100 g smör
2 dl AXA Ekologiska Havregryn
1 dl ströbröd

Salt och peppar
Smör till formen

Ugnsbakad blomkål under frasigt havretäcke

45 minuter
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Dela ner blomkålen i mindre buketter och skär stammen i skivor. Ansa, skölj och skär löken i grova bitar. Förväll blomkål och lök ett par minuter, häll av vattnet och låt ånga av ordentligt. Fördela i en smord ugnsfast form.
  3. Skala och finhacka vitlöken. Finhacka persiljan. Skölj citronen noga och finriv det yttersta skalet. Riv osten. Blanda samman vitlök, persilja, citronskal, ost, smör, havregryn och ströbröd i en skål. Smaka av med salt och peppar.
  4. Fördela blandningen över blomkålen och löken. Gratinera i mitten av ugnen ca 15 minuter, eller tills grönsakerna är genommjuka och havretäcket fått fin färg.

3,3/5 baserat på 444 röster.