Grahamspaj med nässlor och prästost.

Grahamspaj med nässlor och prästost

Nässlor är en av de första vårprimörerna vi får möjlighet att njuta av. Den milda, men ändå säregna smaken gör sig bra i en god paj med prästost i fyllningen och dinkelmjöl i pajskalet. Den som inte får tag på nässlor kan byta ut dem mot motsvarande mängd spenat och/eller ruccola. 


6 portioner

Pajskal

1 dl  Kungsörnen Dinkelmjöl Fullkorn
2 dl Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl
125 g kallt smör
2 msk kallt vatten
1 tsk salt

Fyllning 
Ca 2 liter färska nässlor
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar
200 g vällagrad prästost
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl crème fraiche

Salt och peppar
Smör till fräsning

90 minuter
  1. Blanda ihop mjöl och smör med händerna eller i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt vatten och salt och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel och låt sedan vila i kylen eller frysen i en halvtimme. 
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Grädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min, eller tills det fått lite färg.
  4. Skölj nässlorna noga. Koka upp vatten i en kastrull och förväll nässlorna ett par minuter. Låt rinna av väl och hacka sedan grovt.
  5. Skala och finhacka vitlöken och löken. Fräs i smör i en stekpanna tills löken mjuknat men inte fått färg. Rör ner nässlorna och salta och peppra.
  6. Riv osten.
  7. Vispa samman ägg, mjölk och crème fraiche i en bunke. Rör ner nässlorna och hälften av osten. Fördela fyllningen i pajskalet och strö över resten av osten.
  8. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 25-30 minuter, eller tills äggstanningen stannat och pajen fått fin färg.

3,1/5 baserat på 329 röster.