Savojkålspaj med fetaost och frasigt havreskal.

Savojkålspaj med fetaost och frasigt havreskal

Med havregryn i pajdegen blir skalet frasigt och får en nötaktig smak som bryter av fint mot den krämiga savojkålsfyllningen.


6 portioner

Pajskal
1 dl AXA Ekologiska Havregryn (eller grahamsmjöl, vetemjöl)
2 dl Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl 
2 tsk salt
125 g smör
2–3 msk kallt vatten

Fyllning
2 finhackade vitlöksklyftor (eller inte)
2 finhackade gula lökar (eller purjolök, schalottenlök, rödlök, silverlök)
400 g strimlad savojkål (eller grönkål, svartkål, spetskål, mangold, spenat)
1 knippe finhackad persilja (eller inte)
100 g riven vällagrad ost (eller chèvre, brie, halloumi, prästost, hushållsost)
200 g smulad fetaost (eller chèvre, brie, halloumi, prästost, hushållsost) 
4 ägg
2 dl crème fraiche
2 dl vispgrädde (eller mjölk)

1 timme 30 minuter
  1. Blanda samman havregryn, mjöl och salt i en bunke. Skär smöret i tärningar och blanda samman till en smulig massa. Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg.
  2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga med gaffel och låt vila i frysen eller kylen ca 30 min.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Fräs vitlök och lök i rejält med smör. Tillsätt savojkål och persilja och fräs vidare tills kålen mjuknat och fått lite färg. Smaka av med salt och peppar. Dra av från plattan.
  5. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 minuter.
  6. Vispa samman ägg, crème fraiche och grädde. Blanda ner den rivna osten och grönsaksfräset. Smaka av med salt och peppar och häll sedan fyllningen i pajskalet. Toppa med fetaosten.
  7. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 40 minuter, eller tills den fått fin färg. 

 

TIPS: Välj råvara efter tillgång och säsong. Savojkålen kan bytas ut mot spetskål, grönkål, spenat eller mangold. Även osten kan varieras efter vad som finns hemma. Det blir lika smakrikt med grönmögelost, getost eller brie. Allt blir gott i en paj!


3,6/5 baserat på 298 röster.