Lantmännen är ett lantbrukskooperativ grundat på den djupa kunskapen som våra lantbrukare har samlat på sig över generationer. Tillsammans arbetar vi för ett livskraftigt lantbruk. Tillsammans tar vi ansvar från jord till bord.
Från jord till bord
Med utgångspunkt i åkermarken och verksamheter i värdekedjan från jord till bord finns vi med hela vägen från sådd till skörd – till maten på våra bord, foder till våra djur och klimatsmarta biobränslen.
Lokalt och globalt
Vi ägs av svenska lantbrukare och har vår bas i Sverige med Östersjöområdet som vår utökade hemmamarknad. Vi har en stark internationell närvaro, och oavsett land och plats tar vi alltid samma ansvar.
Forskning och framtiden
Vi bedriver forskning och satsar på innovation för morgondagens lantbruk, bioenergi och framtidens mat. Innovationer är avgörande för att lösa dagens och framtidens utmaningar och därför har Lantmännen också en egen forskningsstiftelse.
Leta efter grodden
Lantmännens gröna grodd finns på våra förpackningar. Produkterna kan vara olika, men alla ska kunna känna sig trygga i att vi alltid minimerar påverkan på miljön och människan. Finns grodden på paketet, kan du vara säker på att det är Bra Mat från Lantmännen.
Redan år 2008 började Lantmännen att beräkna klimatvärden på sitt foder. Utvecklingen har fortsatt och Lantmännen har gjort en satsning på att uppdatera foderråvarornas klimatvärden, samt inkluderat fler råvaror i beräkningen.
Visste du att...
att resultatet av Lantmännens arbete lett till upp till 30 procents minskning av fodrens klimatbelastning?
Lantmännens mål att minska utsläppen för egen produktion med 40 procent mellan 2009 och 2020 uppnåddes redan år 2015. Ett nytt mål har därför satts om ytterligare 40 procents minskning till 2020. Som ett led i att nå detta mål är en minskad klimatbelastning från Lantmännens foderprodukter viktig.
Lantmännens satsning på att utveckla foderråvarornas klimatdata och beakta dessa i foderoptimeringen har gett resultat. Lantmännens fodersortiment till nötkreatur har visat en sänkt klimatbelastning med upp till 30 procent jämfört med tidigare sortiment, med samma prisbild och fodereffektivitet. På grisfodersidan är minskningen upp till tio procent.
– Idag kan vi i vårt receptoptimeringssystem omedelbart se hur nya receptformuleringar påverkar klimatet. Därmed kan vi ta hänsyn till detta redan från början då vi utvecklar och optimerar nya recept, säger Håkan Nordholm, produktchef på Lantmännens foderenhet, och tillägger:
– Samtidigt skall vi alltid komma ihåg att fodereffektivitet, det vill säga mängden foder per producerad enhet kött, ägg eller mjölk, alltid är en grundförutsättning för en klimatsmart animalieproduktion.
En gemensam databas för branschen
Lantmännen har, via föreningen Foder & Spannmål, tagit initiativ till att tillsammans med myndigheter och aktörer i branschen uppdatera och komplettera en nationell databas för de vanligaste svenskproducerade råvarorna. När det finns en gemensam uppdaterad databas kan branschen tillsammans arbeta för att minska klimatpåverkan från svenska foderprodukter.
Tillsammans kan vi bidra till en ännu mer hållbar svensk animalieproduktion
– Genom en gemensam databas blir det lättare för alla fodertillverkare att inte enbart optimera foderrecept utefter kostnad och fodereffektivitet, utan även efter klimatpåverkan. Tillsammans kan vi bidra till en ännu mer hållbar svensk animalieproduktion, säger Kristina Gustafsson, foderchef på Lantmännen.
Ett foders klimatvärde är ett mått på hur mycket växthusgaser fodret orsakar under sin totala livslängd och beräknas genom en livscykelanalys där fodrets samlade miljöpåverkan summeras. Detta inkluderar bland annat de enskilda foderråvarornas klimatvärde, transporter samt energiförbrukningen vid själva fodertillverkningen.