Hej Helena! Hur har din karriärresa sett ut på Lantmännen?
Jag började som trainee på vårt Graduate Trainee program där man under 15 månader får utforska koncernens olika verksamheter. Jag fick då bland annat arbeta med vår koncernstrategi samt synkroniserade utvecklingen av odlingsprogrammet Klimat & Natur genom kollegor i hela värdekedjan. Detta har gett mig en bra förståelse av vår organisation och arbetssätt.

Jag flyttade sedan till Tyskland och projektledde på Swecons sälj- och serviceorganisation, där jag byggde på mitt nätverk inom koncernen vilket är väldigt nyttigt än idag. Tillbaka i Sverige igen var jag projektledare inom affärsutveckling innan jag började som Hållbarhetschef som är min nuvarande roll.

Berätta mer om din roll som Hållbarhetschef på Swecon.
Jag sätter den strategiska agendan, gör uppföljning, engagerar medarbetare i våra initiativ och utbildar dem och ledningsgruppen i hur man kan arbeta för att reducera vårt koldioxidavtryck. Det innebär även att räkna på hela värdekedjan, från produktion av maskinerna till användning av dem. Jag har nära samarbeten både externt men även med andra hållbarhetschefer på Lantmännen för att dela erfarenheter.

Att jobba på Lantmännen och Swecon innebär samarbete över divisionsgränser, att ständigt utvecklas, frihet och förtroende.

Vad är roligast med ditt jobb?
Att det är så varierande, jag får både tänka strategiskt och räkna, till att arbeta med implementering av t.ex. laddstolpar. Jag får möjligheten att samarbeta med många kollegor inom Swecon och vara med att driva på förbättringsprojekt.

Vad var dina tidigare karriärdrömmar?
Efter universitetet ville jag jobba med luft eller mat och hittade till Lantmännens Graduate Trainee program med siktet riktat mot vår Livsmedelsdivision. Under programmet fick man möjligheten att gå utanför sin comfort zone och prova på helt andra divisioner. Då hamnade jag på Swecon. Väl där, upplevde jag en sådan fin kultur och bra ledarskap, att jag sökte mig dit efter traineeprogrammet.

Vilken av Lantmännens produkter är din favorit?
Finncrisps naturella. Bre på lite jordnötssmör, ringla över honung, toppa med flingsalt och du har ett supergott mellanmål och snacks! Funkar fint på fjällvandringar.