Aktuellt i distrikt Kronoberg

Välkommen på nötköttsdag den 5 november!

Läs mer i inbjudan här


En hälsning från Stefan Andersson, ordförande

Jag vill börja med att tacka för förtroendet att få bli ordförande för distrikt Kronoberg. Det ska bli en spännande tid, och förhoppningsvis kan vi påverka och göra er vardag bättre. Jag tycker att vi är en välfungerande styrelse där alla vill vara med och arbeta och engagera sig. Det känns bra, vi bor ju alla i ett animaliebälte så foderfrågor och Maskins verksamhet diskuteras flitigt.

Det är som ni alla vet en annorlunda tid nu. Vi hann precis att ha våran stämma i Kronoberg innan Coronan slog till mot Sverige med full kraft. Flertalet av de andra distriktsstämmorna i Lantmännen gick inte att genomföra på plats, utan löstes digitalt eller på annat sätt. Det är ju något som har påverkat oss alla på något sätt. Antingen har vi någon som har blivit drabbad, äldre föräldrar eller någon som är i riskgruppen i vår närhet. Vi måste alla vara rädda om varandra och respektera de. Något unikt med denna situation är att vi bönder har fått ”en samhällsviktig funktion” - inte en dag för tidigt även om vi alla visste om det sedan tidigare. Vi får hoppas bara att vi inte är bortglömda igen innan jul.

Eftersom situationen är som den är blir det inga fysiska möten eller träffar som vi brukar ha under sommaren. Det finns tankar och planer inför hösten men har ni tips på aktiviteter så hör gärna av er, det är alltid positivt med inspel. När vi kan börja ordna aktiviteter igen återkommer vi mer mer information. 

Stämma och utdelning

Vår ordinarie föreningsstämma blev genomförd den 7 maj i digital form. Den avlöpte väl och det uppstod inga större problem. Lite märklig känsla att sitta hemma vid köksbordet istället för att vara i Stockholm, men det var inga problem. Pengar och tid sparades, sedan försvann känslan att man kunde diskutera med någon annan om frågor som kom upp. Det var en genomgående lugn och god stämning på mötet, inget som hettade till direkt. Motionsbehandlingen kommer att skjutas fram till ett senare tillfälle.

 


Foto Johan Olsson

Klirr i kassan - högsta utdelningen någonsin!

Styrelsens förslag på utdelning fastlades, vilket innebär att de flesta av er bör ha fått ett brev nu där ni ser hur stor er utdelning och återbäring blev. Det kanske inte har undgått någon, men det var den högsta utdelningen någonsin - hela 733 miljoner till oss medlemmar. Det som jag tycker vi ska poängtera är att återbäringen var 1,75% på handel med Lantbruk och 1% på Maskin, det som gärna glöms bort men som ger pengar till er är utdelningen på insatsemissionen vilket baseras på 50% på handel och 50% på tidigare insatser. Vilket sammanlagt gör nästan 3% i återbäring på handeln med Lantbruk och knappt 2,5% på Maskin. Det är inget som ska räknas med i affären utan ses mer som något positivt i slutet av året. Men ej att förringa!

Ny distriktsstyrelse

Vi i styrelsen har inte heller träffats ännu utan vi har haft två digitala möten där vi har konstituerat oss och beslutat om sedvanliga medlemsärende.  Jag vill passa på att presenteras oss; vi är nu sju animalieproducenter i styrelsen. Roligt är att nu sedan stämman är vi två kvinnor och fem män. Äntligen har Gunilla fått sällskap av den nyvalda kvinna Malin Gustavsson. En ung engagerad mjölkproducent som nog de flesta vet vem hon är pga. av sin stora öppenhet och vilja att debattera för svensk livsmedelsproduktion. Läs mer om Malin längre ner på sidan.

Själv heter jag Stefan Andersson, jag bor utanför Vislanda på min föräldragård tillsammans med sambo Helen och två döttrar som är 12 respektive 14 år. Vi bedriver mjölk- och köttproduktion sedan 2006, det finns ca 90 mjölkande och 45 kalvande dikor. Alla djur som föds på gården föds upp till slakt, vilket gör att mjölken är huvudinriktningen men köttet är en viktigt gren för oss med. Vi brukar lika mycket hektar bete som åker så därför behövs alla köttdjur. Vi har två medarbetare, en dräng och en piga.

På återhörande

Som alltid är ni välkomna att kontakta oss i styrelsen för diskussion och funderingar kring Lantmännen. Även om stora delar av värden står stilla så fortsätter våra verksamheter på gårdarna som vanligt!


Stefan Andersson

Ny i distriktsstyrelsen

Hej!
Jag heter Malin Gustavsson och bor på en gård strax utanför Ryssby med min sambo och ettåriga dotter. Bedriver här ekologisk mjölkproduktion och tar (vanligtvis) emot många studiebesök och skolklasser.
Jag brinner för att informera och "utbilda" konsumenter inom de gröna näringarna.
Tycker Lantmännen är en spännande organisation som jag ser fram emot att lära mig mer om.


Malin Gustavsson

Kontaktuppgifter till distriktsstyrelsen och valberedningen