Lär dig koka pasta

Alla kan väl koka pasta....eller? Det är inte svårt, men det finns några enkla knep du kan ta till för att få pastan extra god.

Hur lagar man pasta? 

Koka upp rikligt med lättsaltat vatten. En stor kastrull minskar risken för överkokning - fyll den till 3/4 med vatten. Tillsätt pastan i det kokande vattnet och rör om och låt pastan koka utan lock. Torr pasta ska koka livligt! Färskpasta ska koka på svag värme och sjuda. Detta är speciellt viktigt för fylld färskpasta. Vid stormkokning öppnar den sig gärna, den goda smaken läcker ut i kokvattnet och hälls av.

Vatten: 7,5 dl per 100 g pasta 
Salt: 1 tsk per 1 1/2 l vatten.

Rör om några gånger 

Pastan ska cirkulera - jämn kokning minskar risken för hopklistring. Använd en träsked eller sked i hårdplast till kort pasta t ex makaroner och en spaghettiklo eller salladsgaffel till lång pasta t ex spaghetti.

Prova 

Prova dig fram ta upp lite pasta mot slutet av kokningen och smaka! Dela på pastan och titta på snitttytan, när det vita partiet i snittytan precis försvunnit - då är pastan färdigkokt. Koka inte för länge då mister pastan sin spänst och goda smak.

Häll av vattnet

Häll pastan i ett durkslag - skaka över vasken så försvinner vattnet från pastans hålrum.

Servera pastan nykokt! 

Servera genast - visste du att pastan fortsätter att mjukna efter kokvattnet hällts av? Skulle pastan bli stående trots allt - häll över lite hett vatten så blir den åter lätt att servera. Ska du använda pastan i sallad - kyl snabbt ner under rinnande kallt vatten och låt rinna av.

Avsluta med ett varv på kvarnen. Smaka av med kryddor. Svep gärna över med lite grövre salt, t ex havssalt, och nymald peppar från kvarnen - sedan är det bara att äta och njuta. Smaklig måltid!