Ingen rest är för liten för Pizzamodellen

Pressmeddelanden, 2012

Vi svenskar är duktiga på att veckoplanera våra matinköp och försöker tänka på ekonomi och miljö när vi handlar. Trots det är vi många som får rester kvar i kylskåpet som till slut hamnar bland soparna. Idag slängs ungefär var femte matkasse som bärs ut ur butiken. Därför lanserar Lantmännen nu Pizzamodellen - som ett nytt och enkelt sätt att ta till vara på överblivna råvaror och matrester.

Lantmännen arbetar med att ta ansvar från jord till bord. Att vi idag slänger mat i så stora mängder som vi gör, är ett problem både för miljön och för den enskilda konsumentens ekonomi. Lantmännen vill bidra till att minska matsvinnet och inspirera till att på ett bättre, smartare och roligare sätt få användning för sina rester.

Det finns många maträtter att laga rester på. Lantmännens nya undersökning visar att man oftast lagar pyttipanna, omelett, wok, soppa eller paj på överbliven mat och väldigt få nämner pizza som alternativ. Nu presenterar Lantmännen Pizzamodellen för att inspirera fler att ta hand om sina rester. Släng inte maten, släng dina rester på en pizza istället.

– Pizzamodellen är enkel och ingen rest är för liten att ta till vara på. Det är viktigt att handla smart och att ta till vara på den mat som blir över både för miljön och för våra plånböcker. Pizzamodellen gör det lätt att variera och kombinera flera olika rester på en och samma gång, säger Jenny Svederman på Lantmännen.

Pizzamodellen:

1. Ta en deg

2. Banka ut

3. Släng på dina rester ( istället för att slänga i soporna)

4. In i ugnen

I Lantmännens undersökning tillfrågades även svenskarna vad man helst har på sin pizza. Förutom ost och tomatsås toppar skinka, svamp, räkor, lök och fläskfilé listan över svenskarnas favoritingredienser. Många av favoriterna är ingredienser som ofta blir över från andra måltider och som fungerar utmärkt på en restpizza.

Svenskarnas favoritingredienser på pizza:

1.skinka 2. svamp 3. räkor 4. lök 5. fläskfilé/oxfilé 6.ananas 7. salami


Pizzamodellen, recept på pizzadeg och mer inspiration finns på:

www.lantmannen.se          

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes under oktober månad av undersökningsföretaget Yougov på uppdrag av Lantmännen. Webbenkäten besvarades av 1008 personer i åldern 18-74 år.

För mer information kontakta gärna:
Jenny Svederman, Lantmännen + 46 705 87 42 34

Pressmaterial och bilder:
www.lantmannen.com

Bildbanken
http://lantmannen.com/sv/press--media/Pressbilder1/Bildbank/
Sökord: Var rädd om maten

Direktlänk till undersökning i sin helhet:
http://lantmannen.com/sv/press--media/Pressmaterial/Dokument-undersokningar-och-rapporter/