Framtidens Jordbruk - en gemensam riktning för Lantmännens medlemmar
Den 7 maj hölls Lantmännens årliga föreningsstämma där en rekordstor utdelning, på totalt 1,2 miljarder kronor, till medlemmarna och svenskt lantbruk klubbades igenom. Här berättar ordförande Per Lindahl om året som gått och riktningen framåt, och hur kooperativet bidrar till ett produktivt, lönsamt och klimatneutralt jordbruk till 2050.
Föreningsstämman är för mig ett naturligt tillfälle att reflektera över året som gått och de aktuella frågor som står på agendan inför nästa år. På många sätt verkar vi fortsatt i en osäker samtid, geopolitiskt, klimatmässigt och ekonomiskt, men både Lantmännen och samhället omkring oss har nu kommit längre i att stärka motståndskraften mot utmaningarna och definiera hur vi ska hantera dem. Att ekonomin ser ut att stabilisera sig framöver är bra för alla, med bättre förutsägbarhet kan vi ta större kliv framåt i utvecklingen av ett hållbart och lönsamt jordbruk enligt Lantmännens vision Framtidens Jordbruk.
Under året som gått har vi tagit steg framåt i viktiga frågor för att nå visionen. Fossilfri värdekedja för storskalig livsmedelsproduktion är nu verklighet genom odlingsprogrammet Klimat & Natur, inom klimatanpassning har vi fått en tydligare bild av vad som krävs i form av satsningar på vattenhushållning genom bevattning och dränering. Våra satsningar på växtförädling visar allt snabbare resultat. Mer finns att läsa i Årsboken för Framtidens Jordbruk som sammanfattar arbetet under 2023.
Vårt mål om att öka spannmålsproduktionen till 2050 och samtidigt minska utsläppen, svarar upp mot den växande efterfrågan, och bygger på Sveriges relativt goda förutsättningar att hantera klimatförändringar.
Vi har en tydlig tillväxtagenda för svensk primärproduktion – vi vill och kan producera mer, hållbart odlad spannmål. Och som stort kooperativt företag har vi ett ansvar att göra det och bidra både till svensk livsmedelsförsörjning och till lönsamheten på våra ägares gårdar. Vårt mål om att öka spannmålsproduktionen till 2050 och samtidigt minska utsläppen, svarar upp mot den växande efterfrågan, och bygger på Sveriges relativt goda förutsättningar att hantera klimatförändringar. Andra delar av Europa och världen står troligen inför svårare framtida förhållanden med torka och extremväder, och produktionen där kan gå ner. Vårt mål är att öka skördarna med en miljon ton per decennium.
I Sverige står just nu beredskapsfrågan högt på agendan. För att öka livsmedelsberedskapen är det avgörande att stärka lönsamheten i jordbruket och producera mer mat i Sverige. Utöver livsmedel behövs lager av insatsvaror som mineralgödsel, växtskydd och drivmedel så att jordbruket fungerar om det blir kris. I den här frågan agerar Lantmännen och för dialog på högsta nivå för att dela med oss av vår kunskap för att skapa en mer robust livsmedelsberedskap. Detta samtidigt som vi når våra mål om ökad produktion och lönsamhet samt minskad klimatpåverkan.
Styrkan i vår kooperativa affärsmodell och bredden i vår verksamhet från jord till bord ger oss kraft att möta utmaningarna framåt och ta stora kliv mot Framtidens Jordbruk.
När vi nu alla samlats under föreningsstämman så blickar vi också framåt och hoppas på ett bättre odlingsår 2024. Fjolåret var ett dåligt år för många, samtidigt som det är glädjande att se att animalieproduktionen haft en stabil utveckling, och utvecklingen ser positiv ut brett över de flesta produktionsgrenar. Styrkan i vår kooperativa affärsmodell och bredden i vår verksamhet från jord till bord ger oss kraft att möta utmaningarna framåt och ta stora kliv mot Framtidens Jordbruk. Och med den rekordstora utdelningen till våra medlemmar kan vi ge ytterligare skjuts till den utvecklingen och bidra till återinvesteringar i svenskt lantbruk.