Framtidens fossilfria nötköttsproduktion finns i Hagshult
Den 11 juni lanserades en ny rapport inom Lantmännens ramverk Framtidens Jordbruk. Rapporten visar hur klimatpåverkan från nötköttsproduktion kan minskas avsevärt redan idag samtidigt som produktion och lönsamhet går hand i hand. Här berättar Carl-Johan Bertilsson och Ulrica Björnhag om analysen som gjorts på deras verksamhet Hagshultskossornas Kopensionat.
Vår gård ligger på det småländska höglandet där vi sedan 2016 driver Hagshultskossornas Kopensionat för mjölkkor som inte längre producerar tillräckligt med mjölk. Hos oss äter korna gräs under en period och blir i nästa steg till högkvalitativt nötkött. På gården arbetar vi med nya metoder för att minska klimatpåverkan från nötköttsproduktionen och bedriver en intensiv vallodling där vi strävar efter att ta så höga skördar som möjligt på en begränsad areal.
Carl-Johan och Ulrica har arbetat med konceptet Recow sedan 2016.
Arbetet med att förbättra den miljömässiga hållbarheten går hand i hand med social och ekonomisk hållbarhet hos oss. Därför har det varit spännande, viktigt och roligt att tillsammans med Lantmännen analysera vår klimatpåverkan och få en siffra på hur långt vi nått på det området. Rapporten ger oss tillfälle att visa upp hur lönsamhet, hållbarhet och långsiktighet hänger samman och skapar nya affärsmöjligheter och samarbeten.
Att man kan odla gräs med nya metoder är kanske inte så välkänt, men det är en mycket viktig gröda i den svenska livsmedelsproduktionen. Med rapporten vill vi visa upp hur det går till i verkligheten, och upplysa hur man producerar kött på ett modernt och klimatsmart sätt. Det finns en bild av att arbete i lantbruket är slitsamt, smutsigt och att man jobbar jämt, men vi visar att det går att göra modernt med tekniska lösningar. Ett modernt, hållbart jordbruk tror vi kan locka nya människor till de gröna näringarna. Att betala vettiga löner, arbeta med bra maskiner, lokaler och kläder kan attrahera unga. Social hållbarhet för oss handlar om att ta hand om sin personal och värna rimliga arbetstider, föräldraledighet med mera.
Maskiner på gården körs på fossilfritt bränsle från Energifabriken.
Att ställa om en konventionell gård till att bli fossilfri är enkelt idag, det finns alternativa, biobaserade drivmedel som är kompatibla med maskinerna och lätt att få tag på, det finns plast för ensilagehantering med återvunnen råvara, fossilfri gödning finns om än i begränsad skala ännu. Med rapporten visar vi att man kan tillgå det här redan nu om man är beredd att betala lite mer. Kostnaden ger ett tydligt mervärde i form av hållbarhet, som alla i värdekedjan måste hjälpas åt för att betala lite mer för.
Vår gård är klimatcertifierad enligt Svenskt Sigill. Vi har nu med rapporten beräknat våra utsläpp mot Science Based Targets och samarbetet med Lantmännen har fördjupats. Det är genom olika partnerskap och större sammanhang som vi får utväxling på våra idéer och kan nå ut. Att Lantmännen som stort, affärsdrivande företag tar på sig ledartröjan i dessa frågor är viktigt, i och med det medlemsägda kooperativet finns det en långsiktighet. Kombinationen med vår förankring i den mindre gårdens verklighet gör samarbetet och slutsatserna starka.
På gården finns ett 70-tal kor.
Vi delar visionen om ett hållbart och lönsamt jordbruk som den beskrivs i Framtidens Jordbruk. Framåt kommer vi att fortsätta utmana oss själva och andra i hur man kan göra. Vi ska fortsätta bevisa att det går att jobba både med klimat och lönsamhet och djurvälfärd samtidigt. Det är ett ansvar för oss, att våga ta betalt och förklara varför det kostar att producera mat. Läs mer om hur vi gör detta i den nya rapporten.