Samarbete och kunskapsdelning på Framtidsgården Viken
Lantmännen och Arla har inlett ett samarbete på Lantmännens Framtidsgård Viken. På gården företagen driva gemensamma projekt för utvecklingen mot en hållbar och produktiv mjölkproduktion i Sverige. Här berättar Åse Arnbratt, Arla, och Cecilia Lindahl, Lantmännen, om det nya samarbetet.
Lantmännens vision Framtidens Jordbruk och Arlas FarmAhead, ett program för den gröna omställningen på gårdarna, går hand i hand och manifesteras i vårt nya samarbete på Framtidsgården Viken. Viken är en mjölkgård med 440 mjölkkor och 450 kvigor och kalvar samt 365 hektar som brukas för växtodling, främst vall. Gården som nu levererar mjölk till Arla är en perfekt arena för att testa nya metoder och tekniker för grön omställning i praktiken med mål att skapa en hållbar och produktiv mjölkproduktion.
Arla och Lantmännen har länge haft dialog om vår gemensamma vision för ett mer hållbart och lönsamt jordbruk, där våra kooperativa företagsmodeller ger goda förutsättningar för branschsamarbete med samsyn. Bland annat har rapporten Framtidens Jordbruk – Mjölk & Nötkött tagits fram gemensamt. Tillsammans är vi starka. Vi delar i många fall kunder och medlemmar, och vi jobbar för lantbrukarens bästa med långsiktig hållbarhet och lönsamhet i jordbruket som målbild. Genom det nya samarbetet kan vi lära oss av varandras kompetenser och få ut mer av projekten. Arla har fokus på mjölktanken och Lantmännen i stor utsträckning på fodret, nu kan vi följas åt längs mjölkens värdekedja och använda våra kunskaper gemensamt.
Viken är en mjölkgård med 440 mjölkkor och 450 kvigor och kalvar samt 365 hektar som brukas för växtodling, främst vall.
På Viken pågår viktigt hållbarhetsarbete inom flera områden. Ett exempel är ett projekt som inleds inom kort, och som ska undersöka praktiska möjligheter för mjölkgårdar att använda metanreducerande tillskott i fodret till korna. Metan är en kraftfull klimatgas och metanutsläpp från kornas matsmältning står för en stor del av klimatpåverkan från mjölkproduktion. Fodertillskottet finns på marknaden, och pilotstudier har gjorts, men det behövs mer praktisk erfarenhet av att använda det. Ingen gård är den andra lik, och olika lösningar behövs. Projektet på Viken kommer att ge ett exempel på hur det kan fungera. Bland annat kan man testa olika sätt att ge tillskottet, och mäta effekter på metanreduktion. Vi har i tidigare försök sett en 30-procentig minskning av metangas med tillskottet, och hela klimatavtrycket från produktionen minskar då med 11 procent. Det är alltså en åtgärd med stora effekter.
Ett annat exempel på samarbete som redan är i gång på Viken är våra fodereffektivitetsträffar som arrangeras gemensamt mellan Arla och Lantmännen. De sker både som fysiska och digitala möten, där vi bjuder in alla lantbrukare att delta och ta del av ny kunskap.
En del i projektet är att undersöka praktiska möjligheter för att använda metanreducerande tillskott i fodret till korna
Samarbetet på Framtidsgården Viken öppnar många möjligheter. Det är viktigt att ha en plats där vi kan visa våra medlemmar vad vi gör med trovärdighet. Vi vill skapa inspiration till våra medlemmar att kunna förbättra produktionskapacitet på egen gård. Viken ger oss en arena där vi kan testa våra idéer och se vad som funkar, och det känns jätteroligt att kunna göra det i ett samarbete mellan två stora företag.
För oss på Arla och Lantmännen, som deltar i projektet, känns det jätteroligt att samarbeta, utbyta kunskap och lära av varandra. Tillsammans kan åstadkomma vi mer. Vi ser båda fram emot kreativa möten där alla bidrar med olika synvinklar.