Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Lantmännen tror på en normalstor skörd i västra Sverige
En regnig vinter följt av försommartorka har frestat på grödorna. Kommande veckor blir avgörande för skördepotentialen, men om vädret är på lantbrukarnas sida kan vi gå emot en skörd i nivå med femårssnittet.
Hösten 2019 bjöd på bra förutsättningar för att lantbrukarna i västra Sverige skulle kunna genomföra höstsådden enligt plan. Den milda vintern gjorde också att grödorna kunde fortsätta växa sig starka. I januari och februari föll dock mycket regn, vilket påverkade de höstsådda grödorna negativt.
– I de områden där det stod vatten på fälten en längre tid fick inte rötterna tillräckligt med syre. Grödan gulnade och vissnade ner, och skördepotentialen för de höstsådda grödorna sänktes i vissa områden, säger Bengt Karlsson, regionchef för region Väst på Lantmännen.
Det efterlängtade regnet behövdes för att vi ska kunna nå upp till normala skördepotentialer för spannmålen. Och vallen, som skördas och används till bland annat ensilage och hö, fick chansen att växa till sig innan andra vallskörden togs.
Våren kom tidigt till västra Sverige (vilket inkluderar området Västra Götaland upp till norra Värmland) och vårbruket startade flera veckor tidigare än normalt. Fördelaktigt väder gjorde också att sådden kunde genomföras mer eller mindre utan avbrott. Brist på nederbörd i april, maj och juni innebar dock problem för växterna.
– Alla grödor behöver näring för att kunna ha god tillväxt och lantbrukarna förser växterna med näring i form av kväve. För att växterna ska kunna tillgodogöra sig kvävet behövs dock regn, och bristen på regn innebar att de höstsådda grödorna inte kunde ta upp näringen som de tilldelats. Detta påverkade skördepotentialen negativt, säger Bengt Karlsson.
I maj kom en kallare period, vilket var fördelaktigt för grödorna. Tillväxten bromsades in och grödorna stressades inte lika mycket av bristen på nederbörd. Under midsommarhelgen fick stora delar av regionen regn, vilket var välbehövligt för både spannmålen och vallen.
– Det efterlängtade regnet behövdes för att vi ska kunna nå upp till normala skördepotentialer för spannmålen. Och vallen, som skördas och används till bland annat ensilage och hö, fick chansen att växa till sig innan andra vallskörden togs, säger Bengt Karlsson och fortsätter:
– Vädret de närmsta veckorna blir avgörande för skörderesultatet. En temperatur runt 20-gradersstrecket och lagom med regn fram till skörden drar igång i månadsskiftet juli-augusti är önskvärt. Därefter vill vi ha torrt och soligt väder så att skörden kan bärgas under bra förhållanden. Får vi det, ser vi ut att gå emot en skörd som ligger i nivå med femårssnittet.
Läs Lantmännens skördeprognos för hela landet
För mer information, kontakta:
Bengt Karlsson - regionchef Syd, Lantmännen
Tel: 0706 47 02 17
E-post: bengt.l.karlsson@lantmannen.com
Lantmännens pressavdelning
Tel: 010 556 88 00
E-post: press@lantmannen.com