Hallå där Hans Fredriksson
Hans, du har arbetat inom Lantmännen sedan 2004 – i olika roller inom inköp och särskilt inom koncernövergripande energiinköp. Vill du berätta lite mer om din nuvarande tjänst?
S: Jag arbetar på Lantmännen Biorefineries i en delad roll där jag arbetar med inköp av indirekt material för Biorefineries, och med centralt energiinköp för hela Lantmännen. På grund av turbulensen på energimarknaden så fokuserar jag sedan en tid tillbaka på energifrågan.
På grund av turbulensen på energimarknaden så fokuserar jag sedan en tid tillbaka på energifrågan.
Sedan andra halvan av 2021 har det skett en kraftig uppgång av energipriserna inom EU och resten av världen. Vad har hänt?
S: Naturgas står för nästan en fjärdedel av EU:s energianvändning och före kriget i Ukraina importerades cirka 40 procent av gasen från Ryssland. Rysslands invasion ledde därför till oro för brist på gas. Samtidigt hade Frankrike stora problem med sin kärnkraft, och dessa faktorer har samverkat och resulterat i mycket höga priser för gas, el och en del andra energislag.
På vilket sätt påverkar det Lantmännens globala affärer?
S: Direkt påverkar det genom höjda energikostnader i vår produktion. Vårt arbete med att minska användningen av fossila bränslen har dock gjort att vi påverkats mindre än vi annars hade gjort. I vissa av Lantmännens affärer har förnybar energi med relativt stabilt pris varit entydlig konkurrensfördel. Indirekt har de höjda energipriserna gett höjda priser på både råvaror och insatsvaror.
Går det att säga någonting om framtiden?
S: Mycket talar för att det värsta ligger bakom oss, och energipriserna ser ut att stabilera sig men på en klart högre nivå än vi tidigare varit vana vid. En mild vinter och minskad gasanvändning i industrin har gjort att gaslagren i Europa är välfyllda. Även om elpriserna har gått ner så får vi fortsatt räkna med stora prisvariationer. En ökande andel vindkraft i produktionsmixen kommer att ge låga priser när det blåser mycket och högre när det är lugnt väder.
Slutligen, tips till oss privatpersoner för att minska vår energianvändning?
S: Som privatperson står värme, varmvatten och eventuell laddning av elbil för den största delen av energianvändningen. Bor man i eget hus och har elvärme så bör man absolut undersöka alternativ som fjärrvärme eller värmepump. Att kunna vara flexibel med sin elanvändning genom att värma vatten, diska, tvätta och ladda bil på natten eller när det blåser mycket kommer fortsatt att vara ett sätt att både spara pengar och bidra till stabilitet i elsystemet.