Digitalisering som gynnar lantbrukare och samhälle
Det nya bolaget Agronodbygger en ny nationell plattform för delning av jordbruksdata. Målet är att stärka lönsamhet, hållbarhet och innovationskraft i svenskt lantbruk. I den här texten kommenterar bolagets VD Emilia Liljeström varför delad data är viktigt för Framtidens Jordbruk.
”Jag tror att Agronod kommer att kunna spela en viktig roll för att nå målsättningarna inom Lantmännens stora program Framtidens Jordbruk. Det återstår fortfarande ett innovationsgap för att vi ska kunna uppnå ett klimatneutralt jordbruk till 2050. Med en nationell plattform för delad lantbruksdata möjliggör vi nya lösningar och innovationer med syfte att stärka svenskt lantbruk. Lantmännen är en av våra fyra ägare och har varit mycket aktiva i uppbyggnaden av Agronod. Det var också Lantmännen som tillsammans med LRF, Hushållningssällskapet och Växa tog initiativet till företaget.
Data behöver samlas, struktureras och standardiseras för att kunna kombineras på nya sätt och leda till insikter och nya innovationer. Så ser det inte ut idag på nationell nivå. Lantbrukarens verksamhet omfattar stora mängder data, det är till exempel information om markanvändning, gödsel, utsäde, växtskydd, foder och maskiner. Denna data är idag inte samlad utan återfinns i egna isolerade öar. Och det är här Agronod kommer in – vårt mål är att skapa konkret värde av samlad data, samtidigt som vi säkrar att lantbrukaren har fullt ägarskap över sin data och vem som får tillgång till den.
Det är lantbrukaren som sitter på gårdsnära mervärden som efterfrågas allt mer i värdekedjan. Hur maten har producerats och dess klimatpåverkan är allt viktigare information för aktörer i värdekedjan. Här har lantbrukaren en nyckelroll för att svara på de frågorna, och för att göra det behövs verifierad data. Därför har vi, baserat på vår övergripande dataplattform, utvecklat ett verktyg för automatisk klimatberäkning på gårdsnivå och per produkt: Agrosfär.
I en första pilotversion använder Agrosfär fem datakällor: Lantmännen, HKScan, Växa, Markkartering och Dataväxt. Det effektiviserar arbetet med klimatberäkning väldigt mycket. Sedan vi lanserade en första version av Agrosfär i början av sommaren upplever vi ett stort intresse från lantbrukare och livsmedelsproducenter, banker och försäkringsbolag. Som i allt vi utvecklar är det centralt att vi skapar värde för lantbrukaren: att förenkla arbetet med klimatberäkning och ge data som möjliggör till exempel bättre lönevillkor för grön omställning.
Nyligen kom beskedet att vi har beviljats stöd om 50 miljoner kronor från Jordbruksverket. Det är fantastiska nyheter som gör att vår fortsatta utvecklingsresa kommer att gå ännu snabbare. I den rapport från Jordbruksverket som ligger till grund för utlysningen kan man läsa att:
Digitaliseringen av jordbruket har stor potential till att förbättra, förenkla och effektivisera hela livsmedelssystemet och därmed samhället. Grundläggande för att kunna utnyttja fördelarna med digitaliseringen är tillgången till data som sedan kan förädlas genom hopkoppling av olika datamängder och analys.
Jag instämmer helt med Jordbruksverkets analys – jag är övertygad om att strukturerad, kvalitetssäkrad och delad data kommer att spela en avgörande roll för att stärka svenskt lantbruk framåt. Det handlar om att skapa en grund för innovationer och att koppla samman tekniska lösningar till en helhet. Agronod är den grunden, en möjliggörare för hela branschen.”