Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Spannmålsanläggningen i Helsingborg om att bli redo för en särskilt viktig skörd
Vi träffade Krister Rami, Driftschef Spannmål Helsingborg, en solig dag i mitten av juni. Krister ska snart bege sig iväg på tidig semester och sin brors bröllop i Marocko för att sedan hinna vara tillbaka i god tid för den hektiska skörden. Vi får en pratstund om hur man blir redo för en särskilt viktig skörd.
Krister basar över spannmålsanläggningen i Helsingborg som med sin lagerhållningskapacitet om 260 000 ton spannmål är den största i Sverige. Anläggningen har 10 heltidsanställda och inför säsong tas ytterligare 40 personer in för att manövrera trycket av lastbilarna och traktorerna som rullar in för att lasta av sin skörd. De säsongsanställda startar omkring vecka 30 för att få utbildning och genomgång av anläggningen och arbetar sedan under ca sex hektiska veckor.
Det här är min tredje säsong och ungefär 80 procent av säsongsarbetarna är återkommande. Några är studenter men vi har även vissa med andra jobb som de tar ledigt från för att kunna köra säsong hos oss.
Det här är min tredje säsong och ungefär 80 procent av säsongsarbetarna är återkommande. Några är studenter men vi har även vissa med andra jobb som de tar ledigt från för att kunna köra säsong hos oss, berättar Krister.
Med en skakig säsong i fjol då skörden var både låg i volym och av sämre kvalitet är förhoppningarna stora på att detta år ska inbringa en god skörd. Under året arbetar de anställda med utlastning, förädling och kylning. Även mycket underhåll för att under själva säsongen kunna ha fullt fokus på att ta emot spannmålen, ta prover och lagerhålla. Exempelvis har de på anläggningen, med lärdomar av förra årets blöta skörd gjort justeringar kring hanteringen i gastorkarna. Temperaturen har ställts om och de har sett över vilka spjäll som ska vara stängda för att på så vis kunna torka spannmålen snabbare och effektivare till mindre energiåtgång.
Stort fokus har även varit på operatörsunderhåll, alltså att operatörerna underhåller vissa maskindelar som är lättare att kontinuerligt se efter för på så sätt tidigare uppmärksamma eventuella förändringar i vagnparkens status.
Anläggningen i Helsingborg har under säsong öppet dygnet runt för interntransporter med lastbilar från Lantmännens andra plattor - Billeberga, Eslöv och Staffanstorp. För lantbrukarna som anländer med lastbil eller traktor är öppettiderna kl. 06-21 med 21 bokningsbara tider i timmen fördelat på nio intagsstationer.
Så vad händer då under skörden när lastbilarna börjar rulla in?
-Vi har bara tidsbokning så de rullar in inom sin tidsintervall. Prover tas då direkt på ankommande gods. Därefter tippas de på anvisad plats, ofta i en grop men det kan också vara på en platta. Efter tippning sker utvägning och estimerad betalning beroende på vikt och kvalitet, berättar Krister.
I det tillhörande labbet arbetar fem personer i skift under den intensiva mottagningsperioden. En tar emot. En annan tar samtidigt ett prov på lasten, vilket görs med maskin. En gör en snabbanalys på kvaliteten, protein-och vattenhalt liksom falltal. Direkt när en lastbil är på vågen står nästa på tur för att rulla fram för tippning.
-Det handlar verkligen om att ha en på varje position och att ha flyt i ”maskineriet”. Det går ner en aning i intensitet under lunchtid men annars är det full fart genom dagen. Under min första säsong hade vi under en dag 253 bokade lastbilar plus fyra icke bokade som vi klämde in. Det var lite svettigt! Men kul att utmana gränserna. Förutom rätt person på rätt plats behöver vi också ha tillräckligt med mottagningskapacitet utifrån tömningsplanen, säger Krister.
Förarbetet med service och underhåll behöver vara tillgodosett för att allt ska fungera så smidigt som möjligt. Under året görs även olika investeringar för att bli redo, exempelvis kommer två av de så kallade Transportörerna, de maskiner som fraktar spannmålen utvändigt på anläggningen, att bytas inför årets skörd.
-I år är vår anläggning även pilot för Bomilrensen, en maskin som rensar spannmålen på protein efter vilken proteinhalt man vill att den ska sortera på. Förra årets skörd låg lågt på protein och det var en utmaning att nå upp till rätt nivåer. Med hjälp av maskinen hoppas vi få ut en 60 procent bättre produkt då den sorterar korn för korn, fortsätter Krister.
Bomilrensen är en så kallad containerlösning som är mobil vilket innebär att den kommer att kunna flyttas runt till andra anläggningar inom Lantmännen. I stället för att frakta varan fraktas maskinen.
Avslutningsvis Krister, hur är känslan inför stundande säsong?
-Det känns bra och ska bli kul. Anläggningen är redo, bemanningen är på plats och det är intensivt med mycket adrenalin under en kort period. Vi får också snabb feedback på om vi tänkt rätt inför säsongen. Utmaningen ligger ju i att ingen skörd är den andra lik. När man tror att man vet hur det ska gå så kan det också bli något annat. Det är det som håller en på tårna!
Krister Rami
Ålder: 41 år
Familj: Min fru Alexandra och vår dotter Nova som är 5 år, plus en hund.
Bakgrund: Jag jobbade tidigare med järnvägslogistik och var bangårdschef i Helsingborgs - och Trelleborgs hamn. Jag har också bakgrund inom lager och logistik samt service och underhåll på automationsanläggningar.
Antal år i Lantmännen: Jag kom in externt ifrån och gör nu min tredje ”säsong”.
Roligast med jobbet: Variationen! Jag har den traditionella årsklockan som chef med budget och personalärenden osv men också så mycket mer. Min roll som driftsledare är väldigt bred och jag har många varierande utmaningar såsom olika underhållsfrågor och investeringsprojekt med små och stora beslut vilket är väldigt kul. Allt handlar om att effektivisera anläggningen så mycket som möjligt inför skörd.
Mest utmanande: Prioriteringarna. Att med begränsade medel få ut det bästa av anläggningen inför skörd. Och att inte veta om man har gjort rätt förrän mitt uppe i skörden.
Favoritprodukt ur Lantmännens sortiment: Min fru älskar den vita kladdkakan. Jag köper all pasta! Kungsörnen!
Ledarstil: Trygg i de flesta sammanhang skulle jag säga. Jämför jag mig med 22-åriga Rami som precis blivit chef har mycket hänt, idag är jag tryggare i mig själv. Jag är också engagerad, jag brinner för nya projekt och saker. Tror också att jag beskrivs som positiv och energisk. Problem kommer vi alltid att ha men det gäller att ta det positivt.
Livsmotto: ”Ingen minns en fegis.”