Behåll motorn, byt bensin!

Nyheter, 2012

Det finns runt 200 000 fritidsbåtar i Sverige som har gamla tvåtaktsmotorer och de allra flesta körs på vanlig bensin. En kombination som leder till att 1/3 av bränslet hamnar rakt ner i våra sjöar och hav. Nu talas det om att förbjuda tvåtaktsmotorer men lösningen är betydligt enklare: alkylatbensin.

Så många som 95 % av Sveriges båtförare väljer att köra sina båtar på vanlig bensin. Ett val som leder till stora ut- släpp i våra sjöar och hav. De gamla tvåtaktsmotorerna har dålig förbränning vilket gör att en stor del av bensinen följer med avgaserna och hamnar i våra känsliga vatten.

Något måste göras. En utredning som har tillsatts av re- geringen har lämnat över ett betänkande där man föreslår att Transportstyrelsen ska få i uppdrag att överväga om det till och med ska bli förbjudet att använda traditionella tvåtaktsmotorer. Detta har lett till en häftig debatt bland båtägare och miljöförespråkare.

Det som många glömmer bort är att det redan idag går att värna miljön på ett enkelt sätt även om man har en tvåtaktsmotor. Alkylatbensin är ett betydligt bättre alternativ som släpper ut 300 gånger mindre föroreningar i vattnet jämfört med 95-oktanig bensin. Med alkylatbensin minskar också utsläppen av farliga kolväten med 99 %. Och alla tvåtaktsmotorer som kan köras på vanlig bensin kan köras på alkylatbensin.

Alkylatbensin ger inte bara miljömässiga vinster. Hållbar- heten är tio gånger längre än för vanlig bensin och tanken behöver inte tömmas under vintern. När det sedan är dags för sjösättning startar även motorn lättare.

Aspen alkylatbensin finns på cirka 25 marinor i Sverige och kan även tankas från hundratals landbaserade pumpar.

Aspen 4, pris för 5-litersdunk: 155 kr. Aspen Outboardolja, pris för 1-litersdunk: 129 kr.För ytterligare information vänligen kontakta

Elisabeth Nilsson, elisabeth.nilsson@lantmannen.com, 0301-23 00 26.
Nicklas Bergqvist, nicklas@perpr.se, 08-400 255 16.

Högupplösta bilder
Bilder finns att ladda ner i bildbanken, www.perpr.se.

Om Aspen Lantmännen
Aspen är ett svenskt världsledande varumärke av specialanpassade drivmedel. Aspen erbjuder bränslen för de flesta bensindrivna småmotorer inom allt från trädgårds- och skogsarbete, till båtliv och motorsport. Aspen vill göra det enkelt för såväl professionella användare som för privatpersoner att göra skillnad för miljön. Huvudkontoret i Hindås nära sjön Aspen rymmer såväl forskning och utveckling som produktion. Aspen finns representerade i 18 länder och ägs sedan 2006 av Lantmännen.

Ladda ned filer här