7 av 10 svenskar tycker det är viktigt att äta långsamma kolhydrater

Pressmeddelanden, 2011

I en undersökning utförd av Lantmännen om svenskar och deras attityd till nordisk mat och nordisk råvaror, uppger nästan 70 procent av de tillfrågade att det är viktigt för dem att äta långsamma kolhydrater. Få anser det vita riset vara en nyttig kolhydratkälla, istället är det nordiska råvaror som fullkornspasta vi ser i toppen.

Kvinnor är i större utsträckning mer angelägna om att äta långsamma kolhydrater än män. 74 procent av alla kvinnor anser det vara viktigt, medan endast 60 procent av männen tycker detsamma. Var fjärde man bryr sig inte överhuvudtaget om att äta långsamma kolhydrater, till skillnad mot bara 1 av 10 kvinnor.

– Långsamma kolhydrater är ett begrepp som verkligen fått fäste i Sverige, säger Jenny Svederman, presschef, Lantmännen. Fullkornets och fibers betydelse har ökat för svenskarna och det finns ett intresse för våra nordiska smaker och nordiska råvaror. Matkorn, mathavre och bönor, linser och frön blir populärare. Couscous och vitt ris anses vara minst nyttiga enligt vår undersökning.

Fullkornspasta är en nyttig favorit i svenskarnas matkasse

Hela 60 procent av svenskarna anser fullkornspasta vara den nyttigaste kolhydratkällan. Speciellt i åldersgruppen 15- 22 år har fullkornspasta verkligen ett genomslag, där fler än 75 procent anser att fullkornspasta är nyttigt. Tvivlet verkar öka med åldern då 10 procent av de mellan 56- 80 år inte anser något av de givna 9 kolhydratalternativen i undersökningen vara nyttiga, jämfört med endast 3 procent av den yngsta åldersgruppen.

– Fullkornspasta är en god och enkel och nyttig kolhydratkälla som många svenskar ser som ett självklart val för vardagsmaten, forstätter Jenny Svederman. Barnfamiljer och andra som ofta har begränsad tid att lägga i köket väljer ofta pastarätter till middag. Vår undersökning visar också att vi svenskar anser ris och couscous som minst nyttigt och att nordiska alternativ till kolhydratkällor som matvete, matkorn och mathavre kommer allt högre, avslutar Jenny Svederman.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av Snabbasvar.se (Cint), på uppdrag av Lantmännen, genom en webbaserad omnibus under maj månad 2011. Frågorna ställdes till 1000 svenskar runtom i Sverige och syftar till att kartlägga svenskarnas preferenser kring olika koster och specifikt nordisk mat och nordiska råvaror och smaker.

Om studien – forskning som ligger bakom receptsamlingen Hälsosam Nordisk Kost

Den randomiserade, kontrollerade kliniska studien pågick i 6 veckor. Ett antal av försökspersonerna gavs även möjlighet att äta den nordiska kosten i upp till 10 veckor. Studien genomfördes på 88 kvinnor och män med lätt övervikt och måttligt förhöjda kolesterolvärden. Försökskosten tillagades i samarbete med Hotell- och restaurangprogrammet, Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. Studien är den första som undersökt hälsoeffekter av en nordisk kost. Uppsalaforskarna går nu vidare med att studera hur en nordisk kost kan påverka hälsan på längre sikt, och kommer även undersöka hur kosten påverkar generna hos personer med bukfetma och begynnande diabetes. 

Receptsamlingen – Hälsosam nordisk mat

Beställs på Lantmännens hemsida: www.lantmannen.com

Pris: 100 kronor + porto

För mer pressinformation, recept och bilder:

http://www.lantmannen.com/nordiet/

För frågor kontakta gärna:
Jenny Svederman, presschef Lantmännen

Tel: 0705-87 42 34

jenny.svederman@lantmannen.com