Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Frågor och svar – mat och beredskap
Hur är Sveriges livsmedelsberedskap?
Sveriges bristande livsmedelsberedskap – och därmed krisberedskap – är en utmaning. Sverige förlitar sig på import då Sveriges bönder och livsmedelsaktörer enbart producerar 50 procent av landets mat. Denna så kallade självförsörjningsgrad kan jämföras med till exempel Finlands 80 procent och Danmarks 150 procent.
Hur ser Sveriges beredskapslager ut?
Sverige har inga reservlager av spannmål, insatsvaror till jordbruket eller andra förnödenheter. Samtidigt pågår ett aktivt arbete i landets grannländer med att bygga och öka sina beredskapslager, något Lantmännen tycker att även Sverige ska göra. Beräkningar visar att det tar uppemot tio år att bygga upp beredskapslager av spannmål för tre månader, varför Lantmännen anser att detta arbete behöver starta omgående.
Hur stärker det Sveriges beredskap att välja svenskt och bondeägt?
Oftast pratas det om stora förändringar i samhället – men när det gäller mat är det minst lika viktigt att fokusera på den enorma kraften i små, vardagliga handlingar. Att välja svenskt och bondeägt är en mycket enkel försvarshandling med många positiva effekter. Förutom att det smakar gott, oftast har mindre klimatpåverkan och gör oss mindre beroende av import, så får bönderna mer betalt för att kunna göra viktiga investeringar.
Genom att välja, köpa och laga svenskt och bondeägt bidrar man som konsument till stärka bönderna och framtidssäkra Sveriges mat.
Vem ska stärka Sveriges livsmedelsberedskap?
Alla behöver bidra – det gäller marknaden, politiken och konsumenter. Flera goda initiativ för att säkerställa mat till alla vid en kris görs, och fler behövs. Fler än oss agerar i frågan, och från olika perspektiv. Samtliga har dock samma mål – att öka livsmedelsberedskapen och ytterst krisberedskapen. Det är både bra och viktigt.
Hur arbetar Lantmännen med andra länders beredskap?
Lantmännen är en partner som är med och bidrar i uppbyggnaden av de spannmålslager som nu sker i både Finland och Norge.