Lantmännen
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Erbjuder produkter och tjänster för ett starkt och konkurrenskraftigt lantbruk.
Importerar, marknadsför, säljer och underhåller lantbrukssmaskiner.
Utvecklar, förädlar och marknadsför livsmedelsprodukter och måltidskoncept.
Lantmännen är ett lantbrukskooperativ grundat på den djupa kunskapen som våra lantbrukare har samlat på sig över generationer. Tillsammans arbetar vi för ett livskraftigt lantbruk. Tillsammans tar vi ansvar från jord till bord.
Med utgångspunkt i åkermarken och verksamheter i värdekedjan från jord till bord finns vi med hela vägen från sådd till skörd – till maten på våra bord, foder till våra djur och klimatsmarta biobränslen.
Vi ägs av svenska lantbrukare och har vår bas i Sverige med Östersjöområdet som vår utökade hemmamarknad. Vi har en stark internationell närvaro, och oavsett land och plats tar vi alltid samma ansvar.
Vi bedriver forskning och satsar på innovation för morgondagens lantbruk, bioenergi och framtidens mat. Innovationer är avgörande för att lösa dagens och framtidens utmaningar och därför har Lantmännen också en egen forskningsstiftelse.
Lantmännens gröna grodd finns på våra förpackningar. Produkterna kan vara olika, men alla ska kunna känna sig trygga i att vi alltid minimerar påverkan på miljön och människan. Finns grodden på paketet, kan du vara säker på att det är Bra Mat från Lantmännen.
Lantmännen stödde ett projekt i södra Malawi som riktade sig till lantbrukare och skolbarn. De lokala bönderna har fått hjälp med utbildning i hållbara odlingsmetoder och affärsutveckling, och skolbarnen i området fick gratis skolluncher vilket lett till bättre studieresultat och en ökad närvaro i skolan.
De fyra Malawiresenärerna från Lantmännen kom tillbaka från The Warm Heart of Africa med resväskorna fulla av intryck. Resan tillsammans med WeEffect blev givande för alla parter och gruppen fick träffa flera lokala jordbrukare under sin vistelse. De fick också besvara många nyfikna frågor om Lantmännen som kooperativ.
Det blev en intensiv och het vecka i 42-gradig värme. Gruppen besökte fem byar som arbetar på olika sätt för att skapa ett litet överskott från sitt jordbruk. Gemensamt för byarna är att de fått hjälp att starta samarbeten för att öka skördar och minska fattigdom och hunger.
Fattigdomen är mycket utbredd i detta land där 85 procent livnär sig på lantbruk i någon form. Redan en liten åtgärd kan få stor effekt på bybornas välmående. Vad hjälpen från biståndsorganisationer som WeEffect sedan består i beror på vad som bäst behövs. Alla byar har olika visioner och önskemål och därför ser också vägarna olika ut.
Många får hjälp att starta en enkel form av sparkassa, där medlemmarna sedan kan låna till utsäde, kanske lite gödsel eller rentav ett plåttak (ett plåttak är drömmen för många här där de flesta taken består av halm). I exempelvis Tisikele cluster har man lyckats spara ihop tillräckligt mycket för att köpa en enkel, dieseldriven kvarn. I dag kan byborna därför sälja ett litet överskott av majsmjöl och få mer pengar än vad de skulle fått genom att sälja den obearbetade majsen.
Karl-Axel Karlsson planterar ett träd.. Foto: Helena Holmkrantz
Möte under mangoträd.. Foto: Karl-Axel Karlsson
På väg ut för att studera… Foto: Helena Holmkrantz