Vad har hänt i Södra Skåne

Vad har hänt i Södra Skåne

Här hittar du ett axplock av reportage från aktiviteter i distriktet.

Ungdomsträff i syd

De ungdomsansvariga styrelseledamöterna i distriktsstyrelserna Söderslätt och Österlen stod bakom en träff för unga lantbrukare på Eriksgården i Sjöbo den 26 mars. Träffen samlade ungefär 30 ungdomar, de flesta mellan åldrarna 18 och 30 år. De fick möjlighet att låta sig inspireras av Patrik Myrelid, koncernstrateg/omvärldsanalytiker på Lantmännen, som berättade om globala jordbrukstrender och presenterade lite olika framtidsscenarier. Med på kvällen var även Per Lindahl, ledamot i koncernstyrelsen, som berättade om vad som är på gång inom Lantmännen, vilka utmaningar man står inför och de funderingar som finns. Under kvällen närvarade även ledamöter från de båda distriktsstyrelserna samt säljare från Lantmännen Lantbruk och Maskin.

Martha Henriksson-Witt

Medlemsträff om strategi 2020

Den 18:e juni anordnade distrikt Söderslätt en medlemsträff på Hällåkra Vingård utanför Anderslöv. Gästade gjorde styrelseledamot Björn Wallin. Deltog gjorde ett trettiotal medlemmar med bra spridning från hela vårt distrikt. Kvällen bjöd på intressanta diskussioner och reflektioner kring Lantmännens uppdrag:
- att bidra till lönsamheten på våra ägares gårdar
- att optimera avkastningen på ägarnas kapital

Lantmännens reviderade affärsidé och vision presenterades och tillsammans diskuterades Lantmännens målbild 2020: Lantmännen som ledande aktör i spannmålsvärdekedjan från jord till bord i Östersjöområdet.

Summerat var detta en väldigt uppskattad form av medlemsaktivitet som kläckte många bra ideér att ta med hem för oss alla. Samtidigt vill vi varmt rekommendera Hällåkra gård ett besök. En vingård som ägs av familjen Håkan & Lotta Hansson i femte generationen. De första vinplantorna planterades för tio år sedan och omfattar idag drygt 10 000 vinstockar. Sedan 2011 drivs såväl konferensverksamhet som vingård under det gemensamma varumärket Hällåkra Vingård som sedan dess och numera dessutom omfattar en event- och upplevelseverksamhet omfattande vinprovningar, vinotek och vincafe baserat på Hällåkra Vingårds viner.

Maria Rosendahl, distriktsstyrelsen Söderslätt