Tillgång till mat är en central del i landets krisberedskap, vilket MSB illustrerar tydligt i foldern ”Om krisen eller kriget kommer”. I dag produceras enbart hälften av maten i Sverige vilket innebär att den så kallade självförsörjningsgraden är enbart 50 procent. Sveriges grannländer Finland och Danmark har 80 respektive 150 procent.
– Vår undersökning visar att den låga självförsörjningsgraden skapar oro och osäkerhet. Samtidigt finns en stark vilja hos den svenska befolkningen att öka den inhemska matproduktionen och på så sätt stärka försörjningsförmågan. Här kan både politikerna och marknadsaktörerna göra skillnad. Det handlar bland annat om att öka den inhemska produktionen genom ett lönsammare lantbruk parallellt med satsningar på strategisk livsmedelslagring och att möjliggöra förutsättningar för svensk produktion av grön mineralgödsel, säger Per Arfvidsson, vice vd på Lantmännen.
Det finns goda förutsättningar för förbättringar, enligt Lantmännen.
– Först och främst – svenska lantbrukare både vill och kan producera mer mat i Sverige. Vi har ett jordbruk och livsmedelsproduktion i framkant, och med rätt åtgärder är vår bedömning att Sverige relativt snabbt och på ett hållbart sätt kan accelerera produktionen. Kan vi kommunicera fördelarna på ett tydligt sätt, och därmed få fler konsumenter att inse värdet av att välja svenskt och handla bondeägt, finns alla möjligheter till en starkare matproduktion i landet. På så sätt kan vi tillsammans skapa en starkare krisberedskap, avslutar Per Arfvidsson.
Siffror från undersökningen
– Bara 37 procent känner sig trygga med Sveriges matförsörjning vid kris
– Fler än nio av tio, 97 procent, av svenskarna tycker att Sverige borde vara mer självförsörjande med mat.
– Över hälften, 57 procent, vill att vi ska vara helt självförsörjande. I dag är bara vartannat livsmedel som konsumeras svenskt.
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Lantmännen, via webb-intervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel vilket garanterar representativa resultat. Undersökningen bygger på 1 084 genomförda intervjuer med den svenska allmänheten 18-84 år under perioden 15–22 augusti 2024.
Mer från Lantmännen om beredskap och självförsörjning under 2024
– Lantmännens informationskampanj Matvärnet, som startade i höstas i samband med MSB:s Beredskapsvecka, presenterar nu ”Förmodligen Sveriges viktigaste matkasse”. Med den vill man öka kunskapen om hur alla kan vara delaktiga i att framtidssäkra svensk mat och livsmedelsproduktion. En samhällsfråga som Lantmännen drivit ett flertal år.
– Lantmännen kommenterar regeringens satsning på civila försvaret
– Lantmännen och Arla i debattartikel om livsmedelsberedskap och grön omställning i Dagens industri
– Patrik Myrelid, Lantmännen, i riksdagen om stärkt livsmedelsberedskap
– Lantmännen kommenterar utredningen om Sveriges livsmedelsberedskap
Mer från MSB
– Läs mer om, och ladda ner, foldern “Om krisen eller kriget kommer”
– Läs mer detaljerat om tillgång till mat under kriser
För mer information, kontakta gärna:
Lantmännens presstjänst
Tel: 010 556 88 00
E-post: press@lantmannen.com