Skörd 2020 igång i rasande fart

Johan Hoolmé i Skivarp är en av många lantbrukare i Skåne som i dragit gång årets skörd, och han vittnar om en positiv start med gynnsamma väderförhållanden.

Enligt Lantmännens skördeprognos så väntades skörden 2020 bli något mindre än fjolårets men ändå uppgå till 6,1 miljoner ton för spannmål, oljeväxter och trindsäd. De rapporter som hittills kommit in till Lantmännen bekräftar bilden av en stark inledning på skördeperioden där en lång period av värme och torka gynnat både lantbrukarna och Lantmännen.

– Vi har en normal storlek på skörden och mycket fin kvalité. Vi sparar tid och pengar på att inte behöva torka och dessförinnan har vi varit bortskämda med regn. Vi har till och med kunnat hoppa över två vattningstillfällen till potatis och lök, säger Johan Hoolmé.

Johan Holmée tycker att det gynsamma vädret underlättat skörden. 

Inför skörd 2020 har de svenska lantbrukarna valt att satsa mer på havre och mindre på maltkorn, delvis som en följd av coronapandemin. Efterfrågan på havre-, råg- och vetebaserade produkter (exempelvis havregryn, mjöl och pasta) i dagligvaruhandeln är stor, medan efterfrågan på maltkorn har sjunkit.

För Johan Hoolmé i Skivarp har det varit ett bra växtodlingsår. Förutom potatis, sockerbetor och lök skördas här maltkorn, höstvete och höstraps. Och den nya Idealtröskan från Fendt tuggar i sig spannmålen i en rasande fart.

– Årets skörd har varit otroligt effektiv. Jag kan inte minnas att vi har klarat att tröska av så mycket så snabbt. Jag är faktiskt lite imponerad av tröskan, årets uppgraderingar har verkligen gjort skillnad, det går åt mindre bränsle nu till exempel, säger Johan Hoolmé.

Kör så det ryker är ett talesätt som verkligen beskriver läget i årets skörd. Det är torrt, vilket har gett många och långa tröskdagar. I Skivarp har tröskan gått på dagarna och rapsen har såtts på nätterna, sova får man göra sen.


I Skivarp har torkan gett långa tröskedagar, och nattetid sår Johan raps. "Sova får man göra sen".