Lantmännen testar metanreducerande rödalger i foder

Nyheter, 2020

På Lantmännens försöksgård Nötcenter Viken genomförs just nu försök för att ta reda på om det går att tillsätta rödalger i nötfoder och därmed minska klimatpåverkan från svensk mjölkproduktion ytterligare.

Flera nya studier i laboratoriemiljö visar att en tillsats av makroalgen Asparagopsis taxiformis i foder till idisslare, ger en betydande minskning av metanproduktionen hos korna. Med anledning av detta medverkar Lantmännen, i samarbete med svenska startup-bolaget Volta Greentech, i ett försök med rödalger på Lantmännens mjölkgård Nötcenter Viken.

– Den metanreducerande effekten är till stor del belagd, och vi vill nu undersöka hur övriga parametrar påverkas. Vi vill ta reda på om korna äter fodret i samma utsträckning, om de mjölkar som förut och om avkastningen och sammansättningen av mjölken påverkas. Hittills ser resultaten mycket positiva ut, säger Cecilia Lindahl, produktutvecklare på Lantmännen Lantbruk och ansvarig för projektet.


Odling av alger på Karolinska Institutet, där Volta Greentech bedriver forskning i laboratoriemiljö.

I försöket på Nötcenter Viken utfodras 24 av gårdens 400 kor i en särskild försöksavdelning. Korna är indelade i två jämna grupper där den ena gruppen får rödalger tillsatt i sin fullfodermix medan den andra gruppen får en fodermix utan alger. 

Samarbetspartnern Volta Greentech har utvecklat en metod för att odla rödalgen vilket gör tillgången säkerställd.

– Vi bedriver forskning på Karolinska Institutet i Stockholm för att dels optimera rödalgens näringsvärde och dessutom utveckla vår egen teknologi för att optimera tillväxten laboratoriemiljö. Därtill har vi precis öppnat en första fabrik i Lysekil där vi har börjat producera algen via vårt landbaserade odlingssystem, säger Linus Holmsäter, CCO på Volta Greentech.

Läs nyheten i sin helhet