En av Lantmännens jubilarer – firade 50 år i Lantmännen!
Under våren firades jubilarer för 25 respektive 50 år inom Lantmännen. Claes Hersner var en av dem med 50 år i Lantmännens tjänst! Vi tog oss en pratstund med Claes för att få perspektiv på ett yrkesliv. När vi hörs av är det efter lunch en torsdag och Claes är egentligen på semester fram till dess att han går i pension efter sommaren.
Så här, några veckor efter firandet – hur är känslan?
Jag har faktiskt inte hunnit reflektera så mkt. Under nästan fem års tid har jag haft möjligheten att arbeta hemifrån och suttit här vid köksbordet och haft möten via Teams. Jag har faktiskt gillat det till max och tror att hybridarbetet är här för att stanna. Tidigare långa fysiska möten har på Teams blivit mer effektiva med en tydlig agenda och under tiden har jag kunnat dra i gång en tvätt- eller diskmaskin – alldeles perfekt faktiskt. Men sedan är det såklart inte bara att det ska vara effektivt. Det sociala med arbetskamrater är också viktigt och då har det funkat att åka in till kontoret emellanåt. Nu jobbar jag ju inom IT så jag är kanske partisk, men jag måste säga att jag är imponerad över hur tekniken inom Lantmännen har fungerat. Eloge till det!
Claes berättar om förra sommarens summer shadow och hur tre veckors semester blev inställd för att snabbt rensa bland användaridentiteter och styra upp nya inlogg etcetera.
- Det var ett stort jobb men det var bara till att kämpa på och lösa problemen. Genom att vi alla handlade snabbt kunde Lantmännen snabbt stänga ute inkräktarna.
Berätta om din karriär?
Ska vi ta det från scratch så gick jag ut gymnasiet 1973. Då sökte och fick jag en ekonomitjänst, under en annan killes militärtjänstgöring, på lantbruksföretaget International Harvester i Köpenhamn. Min uppgift var att sammanställa Sveriges tio filialers försäljning av lantbruksmaskiner, som sedan skulle in till bokhålleriet för registrering. Huvudboken var en jättestor bok där alla transaktioner/siffror fördes in för hand. Lite andra tider och nästan svårt att tänka sig nu när allt är så digitaliserat.
Några år senare slutade Volvo BM i Eskilstuna att producera traktorer och Svenska Lantmännens Riksförbund, som det då hette, såg över vilka aktörer som fanns på marknaden. Frågan gick till International Harvest som erbjöds att bli distributör till Lantmännens lokala maskinbolag. Jag hamnade på reservdelsavdelningen i Malmö och tog emot kundorder som kom in på Telefax/telefon för att sedan manuellt bli pappersorder.
1983 blev vi ett eget AB inom Lantmännen, Lantmännen Maskin AB, och fick en egen verkställande direktör. Vi växte och utökade vårt system med flera lösningar. Rock – Reservdelsorder via central kommunikation – implementerades 1986, där kunderna själva skapade sina beställningar. Det var stort och sedan snurrade det på. Huvudkontoret fanns vid tidpunkten i Stockholm där vd, marknad, inköp osv fanns. I Malmö fanns reservdelslagret med ca 100 medarbetare. På 90-talet under rådande lågkonjunktur började hela maskinbranschen gå sämre. Det beslutades att allt skulle centreras till Malmökontoret och vi stod i en situation att installera ett helt nytt affärssystem. Det var ett jätteprojekt som involverade alla processer i företaget. I maj 1993 gick vi i alla fall live med Movex, som än idag faktiskt är vårt system.
DET VAR EN HÄNDELSERIK PERIOD. Lantmännen Maskin fick ett erbjudande om att ta över Claas och Case IH agenturerna i Danmark och Norge med leveranser till över 100 privata företag. En hel del unika IT-lösningar togs fram för våra danska och norska medarbetare. Det var en tuff resa men som tack vare hårt arbete gick att få till. Med stopptid för beställningar kl. 16 på eftermiddagen lyckades vi leverera ut produkter till kl. 8 dagen därpå. Rätt fantastiskt när man tänker på det.
Lantmännen började även sin resa till att bli ett Lantmännen och inte längre 25 självstyrda föreningar. 2002 var det uppdraget i mål och 2006 var det dags för Lantmännen Maskin att också bli ett företag tillsammans med maskinbolagens verksamheter. Samma år påbörjades också arbetet med att uppgradera hela lantmännens maskinverksamhet till systemet Movex.
Min egen roll har sedan 80-talet varit vad som idag heter Business solution manager. Jag har haft örat vid rälsen och förmedlat det våra system har krävt av funktionalitet, så att medarbetarna har kunnat arbeta så flexibelt som möjligt. Det har handlat om många integrationer för att få våra kunders och våra leverantörers system att fungera sömlöst tillsammans.
2018 var det dags att starta upp ett projekt för att implementera en ny M3 moln-version. Ännu ett jätteprojekt som gick live i januari 2023. Det känns riktigt positivt att lämna ett företag med vetskapen om att systemet fungerar, och dessutom att ha varit delaktig i projektet.
Med all din erfarenhet efter ett långt yrkesliv, har du några goda råd till andra som nu är mitt uppe i karriären?
Ja, jag vet inte – jag är ganska försiktig med att ge andra råd. Jag har ju jobbat hela mitt vuxna liv på Lantmännen, det är ett annat klimat idag och alla behöver göra sina egna lärdomar. Men att jag har stannat så länge beror nog på att det har varit så omväxlande. Lantmännen har varit en bra arbetsgivare helt enkelt!
Vill du utveckla det lite mer? Vad är det som gjort Lantmännen till en så bra som arbetsgivare?
Det är nog att jag har varit med så länge att jag har sett hela resan från ett ”bonde-företag” till att bli det företag vi är idag. Nu tävlar vi med företag som Ikea och H&M om att vara bästa arbetsgivaren. Det blir ju ett bra kvitto på att Lantmännen har haft rätt inriktning. Idag handlar det ju också så mycket mer om att vara ute i det sociala vilket är förbaskat roligt. Lantmännen syns och är en attraktiv arbetsplats som för in rätt kompetens. Tittar man på siffrorna blir man ju också imponerad. Vi bara ökar hela tiden vilket ju är otroligt!
Nu är det semester och till hösten väntar pensionering. Vad ska du göra då?Jag bor vid en hästgård med stall, hus och tre hektar så här är att göra. För två år sedan slutade jag att röka efter 50 år som rökare. Det var tufft men desto roligare att spara de 3000 kr/månaden som annars skulle ha gått till rökningen. Den pengen ska nu gå till golf! Sedan blir det husrenovering. Resor ska det också bli, Springsteen och Coldplay i Göteborg under sommaren, därefter Prag framåt hösten, också golf i Spanien. Jag tror att det kommer att bli en bra tid.
Tack Claes och stort lycka till!
Claes Hersner, Business Solution Manager IT & Process
Favoritprodukt: Gooh-rätterna! Alla är goda!
Fritidsintressen: Golf och renovering av huset.