Recept på Muthokoi

Lantmännen stöttar We Effect och deras arbete. I oktober, 2021 genomfördes en digital resa till Kenya då "resenärerna" delta i en cook along tillsammans med Veronica Musau och hennes väninnor. De lagade Muthokoi som är en vanlig rätt i Kambasamhället i östra Afrika.

Här har vi översatt receptet till råvaror som finns i Sverige och är för fyra personer. 

Ingredienser

1 gul lök 
2 vitlöksklyftor 
Rapsolja till stekning 
1 förp GoGreen Krossade tomater 
1 förp GoGreen Eko kikärter 
1 förp GoGreen Eko Majskorn
1,5 dl GoGreen Röda Linser 
3 dl vatten 
2 nävar färsk spenat, ca 65 gram, eller grönkål skuren i bitar 
Salt och peppar 
Chiliflakes eller Harissasås 

Gör så här:

Skala och hacka löken. Skala vitlöksklyftorna och krossa dem med kniven och skiva dem sedan tunt. Fräs gul lök och vitlöken i lite olja tills löken blir genomskinlig. Häll i tomatkrosset. 
Låt koka i cirka 5 minuter. 
Häll kikärtorna i ett durkslag och spola i kallt vatten. Häll i majsen i durkslaget. Häll i både majsen och kikärtorna i tomatsåsen. Tillsätt linserna och vattnet. 
Låt koka i cirka 10 minuter.
Späd med mer vatten om det skulle behövas.
Tillsätt spenaten och låt det bli varmt. Smaka av med salt, peppar och chiliflakes, eller hasissasås. 
Servera direkt och gärna med skivad avokado.