Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Recept: Lärkrutan 2017 - Malins jordgubbsrutor med fläderblomscurd
Ger ca 24 kakor
Fläderblomscurd:
3 dl koncentrerad fläderblomssaft
1/2 dl strösocker
4 ägg
150 g smör
Kaka:
100 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
2 ägg
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
7 dl Vänligare vetemjöl
3 dl mjölk
Havretopping:
175 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
4 dl havregryn
1 3/4 dl Vänligare vetemjöl
Fyllning:
Cirka 1 liter färska jordgubbar och 2 msk potatismjöl.
Sätt ugnen på 200°
1. Börja med flädercurden. Blanda saft, socker och ägg i en bunke. Sjud sakta över vattenbad under omrörning tills blandningen tjocknar. Ta bort från värmen och rör ner smöret, lite i taget. Låt svalna.
2. Kakan: Vispa smör och socker riktigt krämigt. Tillsätt äggen och vispa en stund till. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med mjölken. Häll smeten i en långpanna och grädda i ugnen i 10 minuter.
3. Skär jordgubbarna i fyra delar och blanda med potatismjölet.
4. I en bunke, nyp ihop ingredienserna till havretoppingen.
5. Ta ut kakan ur ugnen. Bred ut flädercurden över kakan. Strö över jordgubbarna. Fördela till sist havretoppingen ovanpå kakan, och grädda i ytterligare 20-25 minuter.
6. Låt kakan svalna lite innan du skär upp den i perfekta lärkrutor.
Följ receptmakaren Malin Gille från Västerås, på Instagram @rockaveggie