Om en lärkruta var en kaka - hur skulle den smaka? Den frågan dök för första gången upp i podcasten Matsamtalet. Vi på Lantmännen ville få svar på detta och arrangerade en baktävling under våren 2017. Nu är tävlingen avslutad och vinnaren av årets klimatvänliga kaka är Malin Gille från Västerås. Grattis Malin! Recept och intervju med Malin ser du nedan. 

Tävlingskriterier

Det är enkelt; för att vara med och tävla publicerar du din kaka med bild och beskrivning (recept) på Instagram eller på Lantmännens Facebook med hashtaggen #lärkruta. Viktigt är att du har en öppen profil.

Vem vinner?

Lärkrutan står för hållbarhet, vi vill gärna att kakan med samma namn också symboliserar det. Hur bestämmer du. Vi efterlyser en klimatkaka och det är ett plus om ingredienserna är hållbart producerade, som exempelvis Kungsörnens Vänligare Vete. Åtta bidrag väljs ut till final av juryn. Vi vill ha ditt bidrag innan den 1 juni.

Vinsten!

Priset är en korg fylld med produkter från Kungsörnen och andra varumärken samt ett presentkort hos Bagaren & Kocken, värde 3 000 kr (ink moms).

Glöm inte att det är ära i att vara upphovsman till en ny kaka i den svenska fikakulturen för århundraden framåt!

Detta är en lärkruta

En lärkruta är en liten osådd del i åkern där sånglärkorna kan hitta mat. De stora öppna ytorna lockar solälskande insekter och spindlar vilket i sin tur lockar till sig sånglärkorna. Detta gynnar den biologiska mångfalden och går i linje med Lantmännens odlingskriterier i odlingskonceptet Klimat & Natur.

Matsamtalet pratar lärkrutan

hidden