Intervju med Henrik på Sörby gård, där han bedriver växtodling, mjölk- och nötköttsproduktion.

”Det praktiska jobbet är skönt. Saker blir gjorda och resultatet kommer direkt. Men det är utvecklingen och optimeringen jag brinner för.”
Henrik Karlsson sitter i fikarummet och berättar om hur han ser på driften av Sörby Gård i Värmland. Utanför fönstret ligger grått mellandagsväder över åkrar, åkerholmar och sjön Nedre Fryken. På åkrarna växer ekovall till gårdens kvigor, men i samarbete med en driven ekologisk spannmålsodlare odlas även spannmål och höstraps till bådas förtjänst.
 
”Det är stabila samarbeten som gör att det driver på” säger Henrik och det gäller även djurhållningen. Majoriteten av gårdens 940 kvigor kommer mjölka på Vadsbo mjölk när de kalvat. Resterande kvigor är av blandras och går till slakt.
Henriks fru Elin är husdjursagronom och bidrar med expertkunskaper om bland annat foder, själv är Henrik ekonomagronom. Från utfodring till bokföring, från daglig rutin till nytänkande och optimering verkar Henrik verkligen gilla alla delar av driften. ”Jag älskar att se saker växa. Att jobba med naturen och djuren.”
Fikat är slut. Vi lättar från bordet och dimman utanför fönstret lättar också. ”Nä, nu ska jag hem” säger Henrik. ”Skönt att pendlingen hem bara tar 120 sekunder” tillägger han med glimten i ögat.