Nyheter Västerbotten

Julhälsning från distriktet!

Året går mot sitt slut och Lantmännen har även detta år levererat ett fantastiskt resultat med den högsta utdelningen till oss ägare någonsin.
En styrka är att våra olika verksamheter för Lantmännen levererar.
Även om det går sämre för en division så är det någon annan det går bättre för. Återigen en stor eloge till ledningen och alla medarbetare inom Lantmännen för ett gott arbete under året.

Ser vi till länet så gick vårbruket bra och det blev över lag goda skördar av grovfoder och spannmål. Med den nya torken i Degernäs som vi invigde förra året med större kapacitet kunde vi slå rekord på invägd spannmål med drygt 5000 ton.

Äntligen kunde vi genomföra årets största happening ”Lyckselehelgen 2022” som vi fick ställa in 2020 och även 2021 pga. pandemin, 11–13 november samlades medlemmar från dom 5 nordliga distrikten (kom även medlemmar från övriga delar av landet) tillsammans med Lantmännens divisioner och inbjudna utställare till trevliga dagar.
Detta var 5:e gången träffen genomfördes med start 2008, vart tredje år förutom 2020 så det var fem år sen senast, det märktes att vi har ett behov att träffas under trevliga former efter pandemin.
Jag har haft förmånen att jobba med gruppen som arrangerar träffen dom senaste gångerna, en hel del jobb men fantastiskt roligt och ser jag på utvärderingen så får vi nog köra igen 2025.

Årets distriktsstyrelsekonferens genomfördes i Stockholm, bra dagar och det är viktigt att vi alla förtroendevalda får träffas en gång per år för att knyta kontakter och utbyta erfarenheter.

Vill avslutningsvis påminna om distriktsstämman 2023 som äger rum 21/3 på Hotell Aurum i Skellefteå samt att vi håller på att planera för en resa till Viken framåt våren.

Vi från distriktsstyrelsen i Västerbotten vill önska alla en God Jul och ett Gott Nytt År med mycket lokalproducerad mat på borden och tid med familjen.

Vid pennan
Ronny Olofsson, distriktsordförande   

----------------------------------------------------------------

Septemberhälsning från distriktet 2022

Sommaren har varit bra här uppe hos oss med lämpligt av nederbörd, sol och värme på dom flesta håll.

Vi var nog många som minns sommaren 2018 när vi hörde om hur det såg ut i södra delarna av landet under försommaren.
Bra skördar av grovfoder över lag i länet och spannmålen ser mycket bra ut.
Pratade nyss med Nils-Gunnar Matsson om läget på torken i Degernäs.
Det rullar på för fullt och i dagsläget har det kommit in ca 1300 ton av bra kvalitet till torken med en vattenhalt på ca 18% nu, skörden ligger på ca 4 ton/ha och på vissa upp mot 6 ton/ha.

Pandemin har börjat avta och samhället återgår mot det normala vilket känns bra, får hoppas att det inte blir något bakslag i höst.
Vi har ändrat på mycket hur vi lever och umgås under pandemin, så förhoppningsvis har vi lärt oss bättre hur vi hanterar den här typen av situationer i framtiden.

Kriget i Ukraina och världsläget påverkar oss alla och visar på hur fort förutsättningar kan förändras, stigande priser på insatsvaror och drivmedelspriser mm som skenar och snabbt stigande inflation gör det tufft ute på gårdarna och stor oro inför framtiden.
Kalkylen för spannmålsgårdar ser bra ut, men för animalieproducenter är det tuffare och priserna på det som produceras måste höjas.
Med tanke på att dom flesta partier i riksdagen verkar ha fått upp ögonen… på att vi snabbt måste höja vår självförsörjningsgrad så bör goda förutsättningar finnas.

Det har genomförts maskinvisningar ute på våra anläggningar, fältvandringar, Lännäs dagen, mässan i Öjebyn och resa med studiebesök för Forslunda elever mm som varit uppskattade.
Sen kommer vi till årets händelse här hos oss som många ser fram emot, nämligen Lyckselehelgen 11–13 november som körs för femte gången.
Den har körts vart tredje år sedan 2008, men 2020 fick vi ställa in för Covid så det är fem år sen sist och vi ser fram emot att träffa många av er där.
Så skynda att anmäla er.

Vi från distriktsstyrelsen hoppas att ni har haft en bra sommar och att det blir en fin höst.

 

Vid pennan Ronny Olofson Ordförande


Personalförändringar på Lantbruk

Ny regionchef Region Norr från den 1 juli är Cathrine Wallin.

 

Cathrine Wallin efterträder Hans Westbom som har gått över till medlemsorganisationen på heltid.
Cathrine har innan dess varit regionchef i Svea (Uppland, Västmanland, Närke, Gästrikland och Dalarna). De båda regionerna har nu gått ihop och bildar Region Norr. Hon har arbetat Lantmännen sedan 2001, är lantmästare och har sitt kontor i Uppsala. Cathrine når du på 072-703 7483 cathrine.wallin@lantannen.com

Kristina Eriksson, Nötfor och lantmästare, arbetar 50 % i region Norr med foderfrågor och support till säljarna på foder. Kristina når du på 070-203 2905 kristina.eriksson@lantmannen.com

Vikarie för Sofia Jansson
Emelie Tillander är ny säljare och ska vikariera för Sofia Jansson under hennes föräldraledighet.
Emelie är agronom och kommer närmast från en tjänst vid Länsstyrelsen i Västernorrland.
Emelie når du på 079-0676062 eller 010 556 3821 (samma nummer som Sofia haft) emelie.tillander@lantmannen.com


Studiebesök

Den 29 augusti genomförde distriktsstyrelsen en studieresa för 30 stycken av Forslunda gymnasiets lant-brukselever och några av yrkeslärarna. Första besöket blev hos Pellbrants farmning i Laxbacken och efter en lunch i Ånäset och lite sightseeing i mellanbygden så fortsatte resan till Yttertavle ägg. Dagen avsluta-des hos Lantmännen maskin i Umeå. Vi hoppas resan blev uppskattad bland både de äldre och yngre eleverna och gett förståelse för delar av branschen och Lantmännen, för många var detta en första kon-takt med lantbrukskooperation så vi hoppas att vi förmedlade det på ett bra och positivt sätt.
För egen del så vet jag nästan 100 procent mer om äggproduktion än innan studieresan, man blir aldrig fullärd helt klart!

Emma Folkesson, distriktsstyrelsen

 

Lycksele 11-13/11
Boka dagarna för årets event i norra Sverige redan nu!

Årets tema är Gårdens Resurser.

Varmt välkommen till årets stora medlemsevenemang på Hotell Lappland, Du kommer att få möjlighet att träffa representanter från alla Lantmännens verksamheter, umgås med andra lantbrukskollegor och framför allt vara med om tre roliga och givande dagar!

Anmälan och betalning sker via anmälningslänken:
https://www.delegia.com/lycksele2022
Anmälan är bindande from 1/10.
Först till kvarn!

Välkommen till Lycksele 2022!
Distriktsstyrelserna i norr


Maskinvisning Umeå 22-23 april

Maskinvisningen i Umeå var ett lyckat arrangemang som lockade mycket med folk för det fanns ett behov att träffa andra och se på nyheter inom maskin och entreprenadbranschen när Lantmännen och Swecon dessutom bjöd på hamburgare så var det ett säkert kort.
Traditionsenligt anordnades även fältvandringar tillsammans med Länsstyrelsen och Fodercentralen i början av juni men tyvärr var det inte så stor tillströmning av folk till dessa men det var intressanta kvällar

Leif Lindgren, distriktsstyrelsen


Fältvandring i Flarken

Den 1 juni var det fältvandring i Flarken. Vi var 12 deltagare som trotsade vädrets makter och besökte Patrik och Karin Ahlgrens gård.

Som tur var kunde vi hålla till i deras maskinhall under tiden regnet vräkte ner som mest. Där berättade Lars Eriksson om olika frösorter och vi pratade även en del om hur bönderna tänker kring vall och spannmålsodlingen nu med de ökade priserna på insatsvaror. Det bjöds på kaffe och fika, efter det hade regnet avtagit så vi kunde gå ut en sväng på en av vallarna och titta.

Malin Sjöström, distriktsstyrelsen