Möt lantbrukaren – Ida Iacobaéus

Möt Ida Iacobaéus som de senaste fyra åren arbetat heltid på Marsvinsholms lantbruk, beläget väster om Ystad. Lantbruket har varit i hennes makes familj sedan 1978 då det köptes av Idas man Andres farfar, pappa och faster. Ida är 42 år och gift med André, tillsammans har de barnen Ellen 10 år och Nils 8 år. 

Namn, ålder och familj: Ida Iacobaéus, 42 år, gift med André, två barn Ellen 10 år och Nils 8 år.  

Intressen: Djur har alltid varit ett stort intresse, speciellt hundar. Jag rider också med min dotter och älskar att resa! Sommartid är det mycket jobb och då har vi sällan tid att njuta av fint väder och värme, därför försöker vi åka till solen någon vecka under vinterhalvåret och gärna till snön för utförsåkning om tillfälle ges.  

Hur kommer det sig att du är lantbrukare? 

Jag är uppvuxen på landet i Småland och att arbeta inom de gröna näringarna har alltid varit en självklarhet för mig. När det var dags att välja yrkeskarriär utbildade jag mig till agronom och arbetade många år inom foderindustrin. 2011 träffade jag min man som drev sin föräldragård Marsvinsholm. Sedan fyra år tillbaka arbetar jag heltid på gården och tillsammans försöker vi ständigt utveckla vår verksamhet. Det senaste tillskottet är en större jordgubbsodling som vi startade med 2022. 

Vad driver du för Lantbruk och med vem/vilka?  

Marsvinsholms gård belägen strax väster om Ystad har varit i släktens ägo sedan 1978 då den köptes av min man Andrés farfar, pappa och faster. Odlingslandskapet är vackert med varierande och kuperad terräng. Här bedriver vi växtodling, kycklingproduktion, uthyrningsverksamhet av bostäder samt sedan 2022 även jordgubbsodling. Vi driver gården tillsammans med sex heltidsanställda. Vi har en driftsledare som ansvarar för växtodlingen, André har huvudansvaret för jordgubbsodlingen och jag har huvudansvar för uthyrningsverksamhet, personal och administration. 

Vad är det roligaste med att vara lantbrukare? 

Att driva företag och friheten, att få möjligheten att planera sin tid och dag själv. 

Vad är mest utmanande med att vara lantbrukare? 

Vädret måste jag nog säga och en orolig marknad. Sen är regelkrångel en ständigt pågående utmaning.  

Hur ser en vanlig dag ut för en lantbrukare som dig i april? 

Just nu jobbar jag mycket med att förbereda allt administrativt inför jordgubbssäsongen, personal, logistik, förpackningar etcetera och försöker beta av diverse egenkontroller och liknande innan allt drar igång i slutet på april.  

2023 års skörd var tuff för många. Hur var det för er? 

För oss var 2023 nästan värre än 2018, som var hårt drabbat av torka. De höstsådda grödorna tappade 20–25 procent och rapsen var katastrof. Vårsådden var mindre än hälften av förväntad skörd.  

Hur ser förutsättningarna ut inför årets skörd? 

Förutsättningarna just nu ser riktigt bra ut, höstvetet ser fint ut och rapsen ser mycket lovande ut. Men den stora farhågan är försommartorka, historiskt sett är det något som kan drabba oss. 

Avslutningsvis, hur ser det ut inför årets vårbruk?  

Vårbruket är lite sent. Vi hade hoppats på att ha en del av arealen sådd nu men som vädret framåt ser ut just nu blir vårsådden lite försenad. Första och andra givan på vete och raps är utlagda. I jordgubbsfälten har vi sett en del köldskador efter vintern, framför allt på en sort. Plast och väv är utlagda på de tidiga sorterna. Plantering av ny jordgubbsareal hoppas vi kunna påbörja i slutet på april.