Möt lantbrukaren – Gustav Storm

Möt Gustav Storm som driver en spannmålsgård om ca 300 hektar i Ärentuna, norr om Uppsala. Gustav är också ordförande i Lantmännens distriktsstyrelse för Uppland. Gustav är 43 år och tillsammans med sin partner Johanna som är kock har de tre barn, Ella 15 år, Filip 13 år och Hilda 8 år.

Namn, ålder och familj: Gustav Storm, 43 år, min sambo Johanna som är kock och våra tre barn Ella 15 år, Filip 13 år och Hilda 8 år.  

Hur kommer det sig att du är lantbrukare? 

Det är ganska konstigt egentligen men jag har alltid varit intresserad. Min morfar hade en gård så kanske väcktes intresset där. Jag gick gymnasiet på en lantbruksskola, i naturbruk, och jobbade sedan på olika gårdar. Jag blev anställd där jag är idag och 2007 gick jag in som delägare i driftbolaget för gården.   

Vad driver du för Lantbruk och med vem/vilka?  

Gården ligger i Ärentuna, norr om Uppsala, och är en ren spannmålsgård om ca 300 hektar. Vi har mycket vete, framför allt höstvete. Jag skulle säga att vi är en väldigt klassisk gård. Det är gårdsägaren som nu inte är aktiv längre varför jag driver gården på heltid tillsammans med ytterligare tre heltidsanställda. I det inkluderat snickare också faktiskt. Det började med att vi hade dötid över och ville då göra någonting av tiden. Då började vi ta in snickeriuppdrag åt kunder och nu gör vi en hel del. 

Vad är det roligaste med att vara lantbrukare? 

Omväxlingen. Att det alltid händer ngt nytt. Alla år är olika och att det aldrig är statiskt.  

Vad är mest utmanande med att vara lantbrukare? 

Vädret. En faktor som man ej kan styra över. Med hjälp av vädret det kan bli både asbra och asdåligt.  

Hur ser en vanlig dag ut för en lantbrukare som dig nu i april? 

För oss är det nu mycket av byggverksamheten, vi bygger ett hus och renoverar en lägenhet. Men nu jobbar vi på så mycket vi kan för att sedan fokusera på vårbruket.  

2023 års skörd var tuff för många. Hur var det för er? 

Kvalitet var inte bra alls, men vi hade i alla fall hyggliga volymer. Volymerna låg bara något under snittet. Höstgrödorna var hyggliga och vårgrödorna så där. Men ändå något mer positivt än för många andra. Upplandsslätten klarade sig relativt bra.  

Om du ska sia, hur ser förutsättningarna ut inför årets skörd? 

Vi måste få till en bra skörd för att få ihop kalkylen. Så är det bara! Vi gjorde så gott vi kunde givet förutsättningarna, men som priserna ser ut idag är en bra skörd i år ett måste. Men vi bönder är nog ett konstigt släkte trots allt. Det går åt helvete och ändå är de flesta av mentaliteten att bara gå på det igen, vi bara kör.  

Och avslutningsvis, hur ser det ut inför årets vårbruk som nu ligger närmast på tur?  

Jag var rädd för utvintring men höstgrödorna verkar ha klarat sig hyggligt. Det ser faktiskt ok ut, över förväntan. Dock ingen höstraps för det fick vi inte till, det var för surt i marken. Men mycket höstsådd så ganska snarlikt tidigare år. Vi började gödsla i början, mitten på april. Utsäde beställde jag tidigt och jag har fått vad jag har beställt så det har vi i alla fall. Kanske inte drömkvalitet men vad ska man göra. Hade vi behövt för vete hade vi haft problem. Då hade det saknats. Nä, nu vill vi komma igång! Så är det alltid vid vårbruket. Jag hoppas att det blir sådd innan Valborg, då är vi hyfsat på tid. Drar det in i maj är det lite senare än vanligt.