Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel.
Årets skörd – en perfekt storm
Skördeåret 2023 har varit mycket speciellt och när nu skörden börjar närma sig sitt slut ser den ut att bli en av de sämsta på 30 år. Torkan under försommaren och den långvariga och omfattande nederbörden som sedan följde hade en negativ påverkan på grödorna och har påverkat spannmålens kvalitet mycket negativt. Arvid Lindgren driver tillsammans med sin fru ett lantbruk utanför Trosa och vi fick en pratstund om hur årets skörd påverkat deras verksamhet och hur Arvid ser på framtiden.
Arvid Lindgren, 38 år, är uppvuxen på ett lantbruk. Familjen bodde många år på en gård där Arvids far var inspektor och ansvarig för verksamheten. Som barn var Arvid och hans bror delaktiga i sysslorna på gården och fick ofta följa med ut i traktorn och studera grödorna när de växte. Där och då växte även Arvids intresse för jordbruk.
-Jag har absolut ärvt mitt intresse och pluggade sedan Mark- och växtprogrammet på Ultuna för att bli Agronom. Min fru är också uppvuxen på ett lantbruk men skulle ’aldrig gifta sig med en bonde’. Men så blev det. I grunden är hon dock socionom och på gården ligger hästarna henne närmast om hjärtat.
Under tiden Arvid pluggade slutade hans far inom lantbruket för ett annat arbete. Men han saknade att ha en fot i myllan och planer kring att i sällskap med sönerna arrendera någonting alla tre tillsammans tog form. De började arrendera Erikslunds gård och efter skolan tog Arvid även anställning som växtodlingsrådgivare. 2014 kom Tullgarns Kungsgård ut på arrende och Arvid och hans far vann året därpå till slut med sitt anbud. Brodern flyttade till Skåne och Arvid lämnade sitt jobb som rådgivare för att bli lantbrukare på heltid. Inte långt efter starten och mitt under den intensiva skördeperioden gick Arvids far tragiskt och hastigt bort. Därefter kom torkåret 2018 så starten var sannerligen kantad av stora utmaningar.
-Det var absolut kämpigt och många stora händelser som sammanföll. I samma veva blev jag också pappa för första gången. Det har varit en lång process men också en som givit mig många insikter. Jag fick själv skapa mig en gedigen förståelse för verksamheten och räddningen för oss nu under det här speciella skördeåret är att vi haft bra år bakom oss, särskilt 2022.
Arvid och hans fru bor idag tillsammans med sina tre barn på Tullgarns Kungsgård och arrenderar mark på tre olika gårdar. Av verksamheten är den största delen växtodling med vall, raps, korn, havre och ärtor. Utöver växtodling har de även hyresgäster, fastigheter och inackorderingar av hästar. De samarbetar även med en annan lantbrukare som har nötköttsproduktion som paret på sikt kommer att ta över.
-I vårt område är det ofta försommartorrt så i våras såg jag inga större problem. Men när det fortsatte att vara torrt så länge drabbades först foderproduktionen för djuren. Vårkornet växte också mycket dåligt och när allt regn sedan kom kände jag på riktigt att det började gå illa. Skörden är inte bara liten utan också med katastrofal kvalitet. Endast tio procent har klarat kraven för kvarnkvalitet och stora delar av vårkornet har knappt varit värt att tröska.
Arvid berättar vidare att de hade tur som inte köpte den dyraste gödningen i början på säsongen då de kände att de inte hade råd. Men att många lantbrukare har haft det riktigt tufft och ifrågasatt hela sin strategi.
-Med superhöga priser på insatsvaror i våras, prismönster som helt satts ur spel och räntor som nu blivit en faktor har det tillsammans med årets skörd verkligen skapats en perfekt storm.
När vi talas vid, i mitten av oktober, sitter Arvid i sin traktor och avslutar vallskörden.
-Allt har blivit förskjutet. Och nu ser det ut att komma sämre väder så det måste bli klart. I och med att skörden blivit försenad är det även fördröjning i höstsådden. Höstgrödorna är ok, men skulle ha behövt komma lite längre. Jag har en känsla av att det kommer att bli en mindre sådd i vårt område och det blir definitivt ingen rekordstor skörd nästa år heller. Jag avvaktar till exempel med gödningen och ligger lågt med övriga insatsvaror. Och satsar man inte fullt blir det inte heller hundra. Men man behöver ha lika stort mod som kassa för det och där är vi inte just nu.
Arvid berättar vidare att han fått samma indikationer även från andra lantbrukare, att det är för osäkert för många att satsa fullt ut. Även att det är många äldre lantbrukare som ifrågasätter vad de gör och som skulle vilja generationsväxla men att det också är svårt att hitta nya adepter.
-Jag tror att det är viktigt att förstå att detta inte är en kortvarig kris utan en strukturmässig kris där vi lantbrukare skulle behöva tydligare uppbackning från politiskt håll. Inte minst för att ge erkännande till det svenska jordbruket och den svenska livsmedelsförsörjningen, vilket är hela samhället till gagn. Vi arbetar hela tiden mot ett världsmarknadspris men har lokala regler att förhålla oss till vilket är utmanande. Genom att tillåta oss lantbrukare att vara storskaliga och ge oss rätt förutsättningar för att driva lönsamma jordbruk skulle vi också tillsammans kunna göra tydligare satsningar för klimatanpassningar.
Avslutningsvis Arvid, vad händer nu framöver?
-Nu stallar vi in djuren från bete. Tvättar och servar maskinerna och förbereder oss för vintern. Det handlar mycket om att sammanställa och få ihop lösa trådar från säsongen. I mars är det sedan uppvärmning, vi börjar gödsla och de ljusare dagarna tittar fram. I april är man på gång på riktigt och i maj är det full fart igen. Men fram till mars är jag lite lugnare inombords och kanske kan vi till och med ta lite semester över vintern. Vintervila helt enkelt!