Västgötskt vete blir till handsprit

2020-03-25: Lantmännen Reppe i Lidköping tillverkar vanligtvis vodka, gjord på svenskodlat vete från lantbrukare i Västergötland. Nu styr fabriken om för att producera 700 000 liter råvara till handsprit och desinfektionsmedel som ska gå till hälso- och sjukvården. 

I och med utbrottet av det nya coronaviruset råder det stor brist på handsprit i Sverige. Lantmännen Reppe i Lidköping producerar svensk vodka, som vanligtvis säljs som dryckessprit i främst USA och Sverige. I det krisläge som nu råder styr Reppe om sitt flöde för att tillverka råvara till handspritsproducenter.

Lantmännen kommer att leverera totalt 700 000 liter råvara, som används för att tillverka handsprit och desinfektionsmedel.  

– Behovet av handsprit i rådande situation är väldigt stort och vi är mycket glada att kunna hjälpa till i en akut situation, säger Magnus Kagevik, chef för division Energi på Lantmännen.

Magnus Kagevik_780x520.jpgMagnus Kagevik utanför Lantmännens bioraffinaderi i Lidköping

För att få tillstånd att leverera råvara till handspritstillverkning krävdes godkännande från Kemikalieinspektionen. Lantmännen tog kontakt med myndigheterna när coronakrisen började eskalera för att få ett snabbt godkännande. Den 20 mars kom dispensen som möjliggör för svenska företag att leverera råvara till handspritstillverkning.

– Dispensen gör det nu möjligt för oss att börja leverera. Kemikalieinspektionen ska ha en stor eloge för att de hanterade ärendet så snabbt, säger Kagevik.

​Lantmännens bioraffinaderi i Lidköping, som använder vete från svenska lantbrukare, kommer att leverera råvara till handsprit till flera olika tillverkare. Den denatureras för att bli odrickbar och blandas med bland annat mjukgörande ämnen, tappas och packas för distribution ut till bland annat hälso- och sjukvården och apotek.

Den första leveransen till handspritstillverkarna gick iväg igår den 24 mars.

Första lastbilen med råvara till handsprit lämnar Lantmännens fabrik i Lidköping

Regeringen visade intresse genom virtuellt fabriksbesök

Vår omställning i Lidköping har dragit till sig uppmärksamhet och i måndags gjorde landsbygdsminister Jennie Nilsson och socialminister Lena Hallengren ett virtuellt besök på Lantmännen Reppe. Ministrarna kommenterade projektet såhär: 

– När vi behöver det som mest visar sig hela samhället från sin bästa sida. Initiativ som det från Lantmännen visar hur mycket vi kan göra för varandra i tuffa tider. Nu kommer vete från svenska åkrar bli handsprit på svenska sjukhus – det är ett styrkebevis för Sverige och för de gröna näringarna, säger Jennie Nilsson, landsbygdsminister. 

– Sverige befinner sig i ett allvarligt läge och hela samhället behöver nu jobba ihop för att bekämpa coronaviruset. Att lantmännen nu också ställer om produktion för att stötta det arbetet är ytterligare ett positivt exempel på att vårt samhälle blir starkare när vi jobbar tillsammans, säger Lena Hallengren, socialminister.


Socialminister Lena Hallengren och Landsbygdsminister Jennie Nilsson under ett virtuellt besök på Lantmännen Reppe.