Svenska skörden – Lantmännen  presenterar en uppdaterad skördeprognos

Pressmeddelanden, 2018

Skörden är avslutad i Sverige och Lantmännen presenterar nu en uppdaterad uppskattning av storleken på hela den svenska skörden av spannmål, oljeväxter och trindsäd.

Sommarens extremväder har haft en tydlig påverkan på det svenska lantbruket. När skörden av spannmål, oljeväxter och trindsäd nu är bärgad i hela landet, kan Lantmännen konstatera att utfallet är lägre än tidigare uppskattning på 4,2 miljoner ton. Lantmännens bedömning är att hela Sveriges samlade skörd uppgår till 3,5 miljoner ton – att jämföra med femårssnittet på 6,2 miljoner ton, det vill säga nästan en halvering mot ett normalår.  

− Lantmännen gick ut med sin skördeprognos i juli och vår uppskattning då var att vi skulle få den lägsta skörden på över 25 år. Nu – när vi har facit i hand – kan vi konstatera att det snarare är den sämsta skörden sedan slutet av 50-talet, säger Lantmännens spannmålschef Mikael Jeppsson.

Det har tröskats från söder till norr de senaste månaderna. Skörden är nu avslutad och skördeleveranserna har tagits emot på Lantmännens mottagningar. En nästan halverad svensk skörd kommer att påverka både Lantmännens och lantbrukarnas verksamheter under en längre tid. Lantmännen arbetar nu intensivt med planering och försörjning av spannmål till sina egna industrier och till kunderna i Sverige och på exportmarknaden.

− En stor del av Sveriges livsmedelsproduktion har drabbats av torkan och efter årets låga skörd är Sverige inte självförsörjande på basvaran spannmål. Även produktionen av mejeriprodukter, kött och öl påverkas negativt. Bristen på svenska råvaror kommer att leda till högre priser på livsmedel framöver, enligt Mikael Jeppsson.

För att underlätta för sina medlemmar gick Lantmännen i augusti ut med ett kraftfullt åtgärdspaket på nästan en kvarts miljard kronor, och cirka 150 miljoner kronor har redan betalats ut till lantbrukarna. Lantmännen har gjort lättnader i spannmålsavtalen, sänkt räntan på krediter och bidragit med rådgivning och stöd kring nya foderstrategier.

− Lantbruksbranschen och växtligheten påverkas mycket av väderläget och det kan komma flera dåliga skördeår framöver. På Lantmännen ser vi redan ett förändrat mönster i hur odlarna säljer spannmål till oss. Inför skörd 2019 arbetar vi med att förmedla viktiga budskap till lantbrukarna, så som vikten av riskanalyser och nya strategier för spannmålsförsäljning. Det kan exempelvis handla om att dela upp skörden på flera försäljningstillfällen för att minska risken, säger Mikael Jeppsson.

Samtidigt som skörden 2018 avslutas påbörjas nästa skördeår ute på gårdarna.

− Betydande höstvetearealer har såtts och de svenska lantbrukare som ingår avtal nu kommer att kunna dra nytta av ett högt spannmålspris. Den stora höstsådden är en positiv start på skördeåret 2019, säger Jeppsson.  

Läs mer om skörden 2018 på https://lantmannen.com/press-och-nyheter/skord-2018/. Information kopplat till sommarens torka och Lantmännens åtgärdspaket finns på https://lantmannen.com/press-och-nyheter/torkan-varmen2018/.

Bilder finns på: https://lantmannen.com/press-och-nyheter/bildbanken/  

För mer information, kontakta: 

Mikael Jeppsson, chef för spannmålsenheten, Lantmännen Lantbruk
Tel: 0703 19 53 60
E-post:
mikael.jeppsson@lantmannen.com

Lantmännens pressjour
Tel: 010 556 88 00
E-post: press@lantmannen.com