Kungsörnen lanserar pasta av 100 procent durumvete från soliga Gotland

2017, Nyheter

Lantmännen och Kungsörnen bryter ny mark och lanserar den första pastan gjord av 100 % närodlat durumvete från Gotland. Öns kalkrika jord och sommarens många soltimmar har givit gotländska lantbrukare förutsättningar att skörda det högkvalitativa durumvetet, som ger pastan dess unika smak, struktur och karaktär. Kungsörnen har lanserat tre pastasorter som nu finns ute i butik.

Svenskarna älskar pasta, så väl till vardag som till fest. Traditionellt görs pasta på durumvete som odlas i de varma trakterna kring Medelhavet. Nu har Lantmännen tillsammans med sina gotländska lantbrukare för första gången lyckats odla durumvete i stor skala i Sverige. Tack vare Gotlands många soltimmar har vetet, av sorten Rosadur, trivts bra i den kalkrika jorden och resulterat i en skörd av hög kvalitet.

– Att äntligen få skörda durumvetet var en fantastisk känsla. Durumvete är en kräsen gröda, så det är historiskt att gotländska lantbrukare står bakom Sveriges första storskaliga skörd av durumvete, säger Mika Pettersson, veteodlare i Lau och en av Lantmännens ägare. Han är en av de 65 lantbrukare som under flera års tid har testodlat och utvecklat durumveteodlingen.

Durumvete är ett hårt vete med en glasig kärna som vid malning ger ett pastamjöl med optimal struktur. Detta, tillsammans med den goda proteinkvaliteten, gör att pastan behåller sin spänst och sitt tuggmotstånd och är lättare att koka ”al dente”.

– Gotland är starkt förknippat med sin matkultur och sina fina råvaror, och vi är mycket glada över att kunna lansera en pasta av närodlat durumvete från ön, säger Briza Kronhamn, Brand Manager för Kungsörnens pastasortiment.

Gotlandspastan tillverkas i sörmländska Järna och lanseras i tre olika varianter: Fusilli, Penne och Spaghetti. Samtliga pastasorter finns i dagligvaruhandeln sedan vecka 7.

För att hitta recept och inspiration till nya spännande pastarätter, besök gärna www.kungsornen.se.

Bilder finns på: http://lantmannen.com/bildbanken.

För mer information, vänligen kontakta:
Briza Kronhamn, Brand Manager för Kungsörnens pastasortiment.
E-mail: briza.kronhamn@lantmannen.com