Dåligt utbud hindrar svenskar från att välja vegetariskt

Pressmeddelanden, 2016

Fler vill äta vegetariskt – men det är ett skralt utbud av vegetariska rätter på de flesta lunchrestauranger. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av GoGreen¹. Enligt undersökningen vill var tredje svensk äta mer vegetariskt till lunch och nära varannan uppger att de skulle äta mer vegetariskt om utbudet var större. Inte ens var tionde svensk upplever att det vegetariska lunchutbudet är mycket bra idag.

Vegetariskt ses idag som en del av en hälsosam och allsidig kost och det var länge sedan det bara var vegetarianer som lockades av gröna alternativ. Trots detta kan det vara svårt att äta vegetariskt till lunch. Faktum är att hela tre av tio (33 %) tillfrågade svenskar uppger att de gärna skulle äta mer vegetariskt till lunch och tycker att det vegetariska utbudet är för dåligt.

Det är främst kvinnor och unga (18-29 år) som efterfrågar vegetariska alternativ på lunchbordet. Varannan kvinna uppger att de skulle välja vegetariskt om utbudet var större.

– Många vill äta mer grönt, både för hälsan och miljön. Även om det kommer fler gröna alternativ så tycker många fortfarande att det är svårt att hitta en riktigt god vegetarisk lunch, säger Emilie De Craene, ansvarig för Lantmännens varumärke GoGreen.

En kartläggning som GoGreen gjort av 150 lunchrestauranger² och caféer i Stockholm, Malmö och Göteborg visar att endast drygt två av tio rätter (22 %) är vegetariska. Andelen var högst i Stockholm (24 %) följt av Malmö (23 %) och sist Göteborg (19 %).

– De vegetariska alternativen på restauranger borde handla om att addera exempelvis bönor eller andra proteinrika grönsaker. Man ska inte behöva kompromissa med smak, näringsinnehåll och mättnadskänsla bara för att man vill äta lite grönare, fortsätter Emilie De Craene.

Undersökningen från Novus på uppdrag av GoGreen visar att:

  •  Var tredje svensk vill äta mer vegetariskt till lunch.
  •  Fyra av tio uppger att de skulle äta mer vegetariskt om utbudet var större.
  •  Inte ens var tionde svensk upplever att det vegetariska lunchutbudet är mycket bra idag.
  •  Var femte person i Sverige äter vegetariskt till lunch en gång i veckan eller oftare. Resultaten toppas av kvinnor där siffran är nära en tredjedel.
  •  Nöjdast med dagens luncher är män och personer över 50 år där över hälften (53%) uppger att de sällan eller aldrig äter vegetariskt och sex av tio (62% respektive 56%) inte heller vill äta mer vegetariskt till lunch.
  •  Bland unga (18-29 år) är intresset större. En stor andel (32%) äter vegetariskt en gång i veckan eller oftare och nära hälften (46%) vill äta vegetariskt till lunch ännu oftare.

För att uppmärksamma det skrala utbudet av vegetarisk mat på lunchrestauranger och butiker i Sverige kommer GoGreen under vecka 38 att sätta upp så kallade Green Spots på Odenplan, Eriksbergsparken och Norrmalmstorg där Stockholmare kan komma och testa GoGreens nya gröna lunchrätter i färdigformat - Beet & Ginger HotPot och Black Bean Chilli.

För mer information, vänligen kontakta:
Emilie de Craene, Brand Manager, GoGreen
Tel: +46 72 543 60 59
E-mail:
emilie.de.craene@lantmannen.com

Referenser:

¹
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av GoGreen. Syftet med undersökningen är att undersöka hur allmänhetens inställning till vegetariska luncher ser ut. Målgruppen för undersökningen är den svenska allmänheten 18-79 år. Totalt har 2081 intervjuer genomförts under perioden 18-31 augusti 2016. Deltagfrekvensen är 58%. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel.

²

En kvalitativ studie på hur det vegetariska sortimentet ser ut på lunchrestauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö.  I kartläggningen har 150 restauranger (50 från varje stad) slumpmässigt valts ut. Lunchrestauranger med vegetarisk/vegansk inriktning har valts bort i urvalsprocessen, det har också restauranger som på ett tydligt sätt indikerar att vegetariska alternativ saknas. Restaurangernas lunchmenyer (juli-september 2016) har stått som undersökningsunderlag. I de fall restaurangerna erbjuder förrätt har endast sortimentet över huvudrätter analyserats. Lunchmenyerna analyserades utifrån frågeställningarna: Hur många lunchrätter finns det? samt ”Hur många av dem är vegetariska?